Termésemet a vadállomány ritkította

Agrárszektor
Nagyon erős akaratra és szorgalomra volt szükségem a tavalyi évben - mondja Ágh Norbert Fiatal Gazda, mikor az elmúlt évről kérdeztük. 2008-ban nyert a Fiatal Gazda pályázaton, amit termőföldre és gépekre használt fel. Gazdálkodásáról, és jövőképéről beszélt nekünk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Agrárszektor.hu: Mióta folytat mezőgazdasági tevékenységet? Miért pont ebbe kezdett?

Ágh Norbert: Gyermekkorom óta mezőgazdasággal foglalkozom. Az őseim is ezt a tevékenységet végezték. Édesapám és nagyapám is ezzel foglalkozott, mellettük felnőve láttam, megtanultam gazdálkodni. Mivel falun élek ezek a lehetőségek voltak adottak számomra, melyekkel éltem is.

Asz.: Mit is termel pontosan, és mindezt hány hektáron? Mennyi ebből a saját földterület?

Á.N.: 54 hektáron folyik a gazdálkodásom. Tizenkét hektár saját, 42 hektár bérelt föld. A 2010-2011-es tervezet a földjeimen, hogy 10 hektáron termelek kukoricát, 25 hektáron búzát, 2 hektáron repcét, 8 hektáron napraforgót, 7 hektáron árpát és 2 hektáron tritikálét.

Asz.: Milyen piacokon tud értékesíteni?

Á.N.: Nagyon jó kapcsolatot ápolok a nagycenki telephelyű UNSER LAGERHAUS-sal, ezt a céget tekintem a legjobb partneremnek, régóta tudunk együtt dolgozni, és ez a kapcsolat nagyon kielégítő, nem csoda, hogy megtermelt terményeim nagy részét oda értékesítem.

Asz.: Mikor nyerte el a Fiatal Gazda pályázatot? Mire fordította az összeget?

Á.N.: 2008 őszén nyertem el a Fiatal Gazdálkodóknak járó támogatást. A pályázati pénzből pedig földterületemet bővítettem, egészen pontosan 6 hektár termőföldet vásároltam, illetve gépparkomat bővíttetem. Vásároltam egy MTZ 550-est valamint egy kéttengelyes pótkocsit, egy rendsodrót és egy kombinátort.

Asz.: Gyakran pályázik? Voltak már sikerek?

Á.N.: Figyelem a pályázati lehetőségeket, s amelyek számomra alkalmasak lennének, azokat ki is fogom használni amennyire csak lehetséges. 2009-ben pályáztam mezőgazdasági gépekre, melyen sikeresen nyertem el a rendsodróra szükséges keretet. A Fiatal Gazda pályázaton 2008-ban nyertem támogatást.

Asz.: Hogyan jellemezné az előző évet, Önnek hogyan sikerült?

Á.N.: Nekem is, mint a többi magyar gazdának nagyon erős akaratra és szorgalomra volt szükségem a tavalyi évben. Igaz az időjárási katasztrófák elkerülték a földjeimet, de ki voltak és ki vannak szolgáltatva a körülöttünk lévő nagy vadállománynak. Vetésforgót szinte egyáltalán nem tudok alkalmazni. A repcét a tél folyamán a szarvasok, vaddisznók lelegelik és feltúrják. A napraforgó és a kukorica csak villanypásztor lekerítésével termeszthető nagy költségek, munkák mellett. Aratáskor a nyomott árakon tudom értékesíteni a terményeimet. Például 2010 júliusában az árpa 20 000 forint volt tonnánként, míg 2011 márciusában 60-70 000 forintért lehetett értékesíteni tonnáját. Ezért mondhatom, hogy anyagi reményeim a terveknek nem megfelelően alakultak.

Asz.: Mik a tervei a jövőben? Milyen fejlesztések vannak kilátásban?

Á.N.: Terveimet akkor tudom megvalósítani, ha a magyar áru meg lesz becsülve és terményeimért a megfelelő piaci árat kapom. Fejlesztések lehetőségét csak a pályázatokban látom.

Névjegy:

Név: Ágh Norbert
Születési év: 1982. 05.13.
Iskolák: Iván-Csáfordjánosfa-Csár-Pusztacsalád Községi Önkormányzatok Általános Iskolája
Csukás Zoltán Mezőgazdasági Szakközépiskola
Tevékenysége: vállalkozó
Ágazat: mezőgazdaság
Gazdaság területe: 54 ha
Alkalmazottak száma: 0
Elnyert támogatások: 2009 mezőgazdasági géptámogatás, 2008 Fiatal Gazda
Családi állapot: egyedülálló

Elérhetőségek:
Lakcím: Iván, Fő utca 23.
Telefonszám: 06-30/859-36-39
E-mail: aghnorbert@citromail.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?