Ebben a megyében bőven van búza idén: itt még az időjárás sem tette be a kaput

Ebben a megyében bőven van búza idén: itt még az időjárás sem tette be a kaput

MTI
Az aszályos idő ellenére Zala megyében kiemelkedően magas volt a búza termésátlaga - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A csaknem 25 ezer hektárnyi területen átlagosan 6,3 tonna őszi búzát arattak le hektáronként, míg a tavalyi átlaghozam 6,1 tonna volt - mondta Sabján Krisztián. A búza minőségével nem volt probléma, de a learatott mennyiség mindössze 30-40 százaléka étkezési minőségű. A kalászos gabonát 35 448 hektáron aratták le: a 6500 hektáros őszi árpa hektáronkénti átlaghozama 5,3 tonna, a tavaszi árpáé (1500 hektáron) pedig 5,6 tonna volt.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is.

Kisebb területen zabot, tritikálét és rozst arattak. A nyáron betakarított szántóföldi növények termésátlaga a sokéves átlagnak meglelően alakult, repcéből viszont kevesebb termett, mint a korábbi években. A közel 15 ezer hektárnyi repceföldön átlagosan 2,3 tonna termést takarítottak be, 0,9 tonnával kevesebbet, mint tavaly - közölte Sabján Krisztián. Hozzátette: a gazdálkodók az időjáráshoz alakítják a munkáikat, a szalma betakarítás szinte teljesen befejeződött, és a tarlóhántásokkal is jól haladnak. Akik a terület alapú támogatások feltételeként megszabott zöldítést ökológiai másodvetéssel szeretnék teljesíteni, már elkezdték a vetéseket.

A 8800 hektáron termelt napraforgó betakarítása várhatóan szeptember közepén kezdődik el, hektáronként a becslések szerint 3 tonna termésre számítanak. A kukorica vetésterülete 27 700 hektár, a zalai gazdálkodók bizakodnak, hogy átlagos lesz a terméshozamban. A kukorica tavalyi átlagtermése 8,67 tonna volt hektáronként.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58