Vitaminbomba minden napra

MTI
A zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsíti az az európai uniós program, amely Lengyelországban és Magyarország két régiójában, Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön élők számára nyújt főzési és táplálkozási tanácsokat. Az Európai Bizottság Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatósága Az egészséges család címmel indította programját, ennek részeként azt vizsgálja, melyek a leghatékonyabb eszközök a lakosság zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelésére - mondta Perger István, az Európai Bizottság magyarországi képviseletének kommunikációs vezetője a projekt miskolci megnyitóján (MTI).

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

Észak-Magyarországon Miskolcról, Egerből, Gyöngyösről, Salgótarjánból, Ózdról, Kazincbarcikáról és Balassagyarmatról regisztrálhatnak a résztvevők, akik másfél éven át rendszeresen zöldség- és gyümölcscsomagokat, valamint az elkészítésükhöz recepteket kapnak majd. Béres Alexandra, a program nagykövete hangsúlyozta: a csomagokat főzési és táplálkozási tanácsokkal egészíti ki. Mint mondta, hagyományos és egészséges recepteket állított össze, hogy a részvevők megismerjék, milyen sokszínűvé tehető étrendjük a zöldségek, gyümölcsök felhasználásával.

Biró Lajos táplálkozás-egészségügyi szakértő, klinikai laboratóriumi szakorvos felhívta a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás fontos részét képezi a megfelelő mennyiségű és változatos formájú zöldség- és gyümölcsfogyasztás. Számos táplálkozási vizsgálat eredményei alapján elmondható, ezek rendszeres fogyasztása segít több krónikus betegségcsoport - például a 2. típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések, egyes daganatos betegségek - kialakulásának megelőzésében, valamint ezek kockázatának csökkentésében. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján az egy főre jutó hazai gyümölcsfogyasztás 1997-ben még 123 gramm volt naponta és fejenként, 2011-ben viszont már csak 104 gramm. Hasonló mértékben csökkent a zöldségfogyasztás is, amely azt mutatja, hogy egyre távolodik az érték az ideálisnak tartott napi 450-500 grammnyi zöldség- és gyümölcsfogyasztástól.

Zsiga Marcell, Miskolc alpolgármestere azt mondta, a programban résztvevők a 12 hónapban az idénynek megfelelő, többségében helyi termelőktől származó zöldségeket és gyümölcsöket kapnak. Az egészséges család elnevezésű programra szeptember végéig lehet jelentkezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A KWS mátrix bevált a gyakorlatban! (x)

Komoly kukoricatermesztési megpróbáltatás volt az idei évjárat a Zsámbéki-medencében is. A KWS TOP4 kockázatkezelési rendszere 230 hektáron bizonyította átlag feletti képességét Pátyon.

FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2025. november 3. 13:27