Újra tüntettek Brüsszelben a tejtermelők

agrarszektor.hu
Újra demonstráltak az uniós tejtermelők az Európai Bizottság (EB) brüsszeli központja előtt. A gazdák lépéseket szorgalmaznak annak érdekében, hogy igazságosabban részesedhessenek a termékpályán képződő profitból, amelyet most szerintük nagyrészt a tejipar tesz zsebre. A termelők attól is tartanak, hogy az utóbbi időszak hirtelen fellendülése után ismét összeomlanak az uniós tejárak, ezért termelésszabályozó beavatkozásokat is sürgetnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ismét tüntetett Brüsszelben az uniós állattartók érdekeit képviselő Európai Tejtanács (EMB). A szervezet az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt azt szorgalmazta, hogy az EB a tejszektorban tegyen újabb jövedelemstabilizáló intézkedéseket.

A gazdák most attól tartanak, hogy megismétlődik a felvásárlási árak durva csökkenését eredményező közelmúltbeli tejpiaci válság. Szerintük ugyanis a jelenlegi magasabb árak élénkítik a termelést, és ez a növekvő (túl)kínálat miatt előbb-utóbb ismét árösszeomláshoz vezet. Ezért a tejtermelők csütörtöki demonstrációjukon azt szorgalmazzák, hogy a bizottság vázoljon fel olyan intézkedéseket, amelyek kordában tartják az uniós tejtermelést.

Az EMB a tejfeldolgozókat is hibáztatja, mivel a szervezet szerint "abszurd mértékű" profitra tesznek szert, amelyet a termelési lánccal - így a tejtermelőkkel - nem osztanak meg. A feldolgozók a gazdákat a világpiaci árak alapján fizetik, és nem veszik figyelembe a minőséget, illetve az uniós tejszektor többletköltségeit sem - érvel a szervezet.

Mint ismert, az EB 2016 augusztusában már megszavazott egy 150 millió eurós pénzcsomagot a gazdálkodóknak, hogy mérsékeljék a termelést. Akkor ez csökkentette a piacra jutó tej mennyiségét és növelte az árakat. Így hat hónap alatt 44 ezer piaci szereplőnél 852 ezer tonna tejet vontak ki a piacról.

A bizottság szóvivője szerint az EU átlagos tejára most 34 százalékkal magasabb, mint 2016 augusztusában volt, és közel 10 százalékkal nagyobb az elmúlt öt év átlagánál. A gazdálkodók azonban azt állítják, hogy a közelmúltban elért nyereség messze nem kompenzálja az előző évek veszteségeit, és a helyzet rosszabbodna, ha az árak újra esnének.

Nincs minden rendben az uniós piacon, ha egy liter tej ára kisebb, mint egy liter vízé - fogalmazott a közelmúltban Jean-Claude Juncker bizottság elnök. Az EB szerint azonban a nemrég megszüntetett kvótarendszerhez térnének vissza, ha újra hosszú távon szabályoznák és befolyásolnák a tejtermelést. A bizottság az élelmiszerlánc-működés javításáról most nyilvános online konzultációt folytat, amely november 17-ig tart.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?