Újra tüntettek Brüsszelben a tejtermelők

agrarszektor.hu
Újra demonstráltak az uniós tejtermelők az Európai Bizottság (EB) brüsszeli központja előtt. A gazdák lépéseket szorgalmaznak annak érdekében, hogy igazságosabban részesedhessenek a termékpályán képződő profitból, amelyet most szerintük nagyrészt a tejipar tesz zsebre. A termelők attól is tartanak, hogy az utóbbi időszak hirtelen fellendülése után ismét összeomlanak az uniós tejárak, ezért termelésszabályozó beavatkozásokat is sürgetnek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ismét tüntetett Brüsszelben az uniós állattartók érdekeit képviselő Európai Tejtanács (EMB). A szervezet az Európai Bizottság brüsszeli központja előtt azt szorgalmazta, hogy az EB a tejszektorban tegyen újabb jövedelemstabilizáló intézkedéseket.

A gazdák most attól tartanak, hogy megismétlődik a felvásárlási árak durva csökkenését eredményező közelmúltbeli tejpiaci válság. Szerintük ugyanis a jelenlegi magasabb árak élénkítik a termelést, és ez a növekvő (túl)kínálat miatt előbb-utóbb ismét árösszeomláshoz vezet. Ezért a tejtermelők csütörtöki demonstrációjukon azt szorgalmazzák, hogy a bizottság vázoljon fel olyan intézkedéseket, amelyek kordában tartják az uniós tejtermelést.

Az EMB a tejfeldolgozókat is hibáztatja, mivel a szervezet szerint "abszurd mértékű" profitra tesznek szert, amelyet a termelési lánccal - így a tejtermelőkkel - nem osztanak meg. A feldolgozók a gazdákat a világpiaci árak alapján fizetik, és nem veszik figyelembe a minőséget, illetve az uniós tejszektor többletköltségeit sem - érvel a szervezet.

Mint ismert, az EB 2016 augusztusában már megszavazott egy 150 millió eurós pénzcsomagot a gazdálkodóknak, hogy mérsékeljék a termelést. Akkor ez csökkentette a piacra jutó tej mennyiségét és növelte az árakat. Így hat hónap alatt 44 ezer piaci szereplőnél 852 ezer tonna tejet vontak ki a piacról.

A bizottság szóvivője szerint az EU átlagos tejára most 34 százalékkal magasabb, mint 2016 augusztusában volt, és közel 10 százalékkal nagyobb az elmúlt öt év átlagánál. A gazdálkodók azonban azt állítják, hogy a közelmúltban elért nyereség messze nem kompenzálja az előző évek veszteségeit, és a helyzet rosszabbodna, ha az árak újra esnének.

Nincs minden rendben az uniós piacon, ha egy liter tej ára kisebb, mint egy liter vízé - fogalmazott a közelmúltban Jean-Claude Juncker bizottság elnök. Az EB szerint azonban a nemrég megszüntetett kvótarendszerhez térnének vissza, ha újra hosszú távon szabályoznák és befolyásolnák a tejtermelést. A bizottság az élelmiszerlánc-működés javításáról most nyilvános online konzultációt folytat, amely november 17-ig tart.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?