Egy sajt miatt bonyolódott nemzetközi vitába Brüsszel

agrarszektor.hu
Egy sajtféleség miatt robbant ki vita az Európai Unió és Mexikó között. Az unió kizárólagosan akarja használni az úgynevezett Manchego elnevezést, amelyre azonban a mexikói tejágazat is igényt tartana. A nézeteltérések akadályozzák az EU és Mexikó közötti kereskedelmi megállapodás megújítását.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az Európai Unió és Mexikó most olyan kereskedelmi megállapodást akar módosítani, amely tizennyolc éve született a felek között. A tárgyalások már hosszú ideje tartanak, de néhány részletben még mindig nincs egyezség.

Az egyik komoly vitát a Manchego elnevezésű sajt váltotta ki, mivel a termék eredetileg a spanyol La Mancha régióból származik, de e megnevezést a mexikói tejszektor is használja. Nincs egyezség abban, hogy a mexikói tejfeldolgozó iparnak is jogában áll-e ilyen sajtot előállítani, illetve e termékmegnevezést használni.

A gondot az okozza, hogy az Európai Unió kizárólagosan akarja használni a Manchego elnevezést. Ez azonban komoly problémát jelentene Mexikó számára, ahol e sajtféleség a teljes sajttermelés csaknem 15 százalékát adja. Az euractiv.com szerint a tárgyalások január 17-ig tartanak, és addig mindkét fél megállapodásra szeretne jutni.

Mexikói állítások szerint az ottani Manchego egyáltalán nem hasonlít az eredeti spanyolra és a mexikóiak már nemzeti termékként tekintenek rá. A mexikói manchego tehéntejből készül, és gyakran kínáljak megolvasztva, forró ételek mellé. Az eredeti spanyol márka alapanyaga viszont juhtej, és jellemzően félkemény állagú.

A latin-amerikai ország azért is törekszik új megállapodásra az EU-val, mert veszélybe kerülhetnek USA-beli piacai. Donald Trump amerikai elnök ugyanis azzal fenyegetőzik, hogy az USA kivonulhat az észak-amerikai szabadkereskedelmi egyezményből (NAFTA), miközben a mexikói export 80 százaléka az USA-ba irányul.

Ezért most Mexikó igyekszik diverzifikálni exportlehetőségeit. A kétoldalú kereskedelmi megállapodás megkötése óta az Európai Unió és Mexikó közötti áruforgalom majdnem megháromszorozódott, és most évi 61,7 milliárd dollárra tehető. Ez azonban még mindig jóval kisebb az USA és Mexikó közötti kereskedelem nagyságához képest, amely összesen 523,8 milliárd dollárt ért el 2016-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?