Újabb négy ország írta alá a szója nyilatkozatot

agrarszektor.hu
Koszovó, Moldova, Macedónia és Montenegró is csatlakozott a korábban létrejött Európai Szója Nyilatkozathoz. A dokumentumot a berlini Nemzetközi Zöld Héten írták alá. A kezdeményezés célja a GMO-mentes szója termesztésének növelése Európában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A magyar-osztrák-német kezdeményezésre létrejött Európai Szója Nyilatkozatot a berlini Nemzetközi Zöld Hét élelmiszeripari vásáron újabb négy ország - Koszovó, Moldova, Macedónia, Montenegró - minisztere írta alá. A fenntartható és GMO-mentes takarmánynövények termesztése világszerte egyre nagyobb prioritást kap. A kezdeményezéssel nem csak az Európai Unió határain belül, de egész Európában növelnék a GMO-mentes szója termesztését, az európai fogyasztók döntő többsége ugyanis elutasítja a genetikailag módosított élelmiszereket - írja közleményében a Földművelésügyi Minisztérium.

A most aláírt nyilatkozathoz tizennyolc európai állam csatlakozott. A dukomentumot korábban Ausztria, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Olaszország, Németország, Románia, Szlovákia és Szlovénia mezőgazdasági minisztere is írta alá.

A Duna-régióban az elmúlt négy évben a GMO-mentes szója termesztése 700 ezer hektárra nőtt. Nálunk az Alaptörvény rendelkezik a GMO mentességről, emellett 2015-ben Magyarország hirdette meg a "Szövetség a GMO-mentes Európáért" kezdeményezést is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?