Kereskedelmi háború az USA-val: talán elkerülhető

agrarszektor.hu
Az EU kereskedelmi biztosa, Cecilia Malmström igyekszik minden alkalmat megragadni, hogy elhárítsa Európa és Amerika kereskedelmi háborúját. Asztalhoz ültette Amerika és Japán kereskedelmi megbízottjait az acélvitában. Az apropót Donald Trump pénteki Twitter-üzenete adta.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Múlt szombaton, a genfi WTO-tanácskozás előtt Cecilia Malmström asztalhoz invitálta az USA és Japán kereskedelmi vezetőjét, hogy beszéljenek a világ acéltúltermeléséről. A svéd biztosasszony nem titkolt célja az volt, hogy az USA vegye ki védelmi szövetségesét az acél- és alumíniumexportot sújtó büntetővámok hatálya alól.

A sikerre Donald Trump pénteki Twitter-üzenete adott reményt, miszerint Ausztráliára nem vonatkoznak az új kereskedelmi és védelmi szövetség büntetővámjai. Ami működik Ausztráliával, az miért ne működhetne az USA transzatlanti szövetségesével? - tették fel a kérdést szombaton Robert E. Lighthizernek.

MTI/EPA/AAP/Dean Lewins


Az USA kereskedelmi megbízottja, valamint Japán gazdasági és kereskedelmi minisztere, Hiroshige Seko végül egy közös nyilatkozatot adtak ki az európai kereskedelmi biztossal. Eszerint a jövőben közösen tárják fel a túltermelés okait, és harcolni fognak az állami szubvenciók és egyéb versenyelőnyök leépítéséért. E célból a WTO, a G7-ek és a G20-ak, valamint az OECD monitoring-rendszereit is erősíteni kell.

EZ IS ÉRDEKELHET
A tanácskozás Európa oldaláról óvatos optimizmust gerjesztett: "Az Európai Unió Amerika szorosan együttműködő biztonságpolitikai és kereskedelmi partnere, az ilyen jellegű intézkedések nem vonatkozhatnak rá" - nyilatkozta Malmström, egyúttal jelezte, hogy a héten tovább folynak a tárgyalások az ügyben.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?