Traktorokkal vonultak fel Brüsszelben a tiltakozó gazdák

agrarszektor.hu
Traktorokkal tüntettek a gazdák a napokban Brüsszelben a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformja miatt. A tiltakozás ugyanakkor az Európai Unió és Dél-Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte ellen is szólt. A tüntetés pont hétfőn volt, azon a napon amikor az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni KAP-ról tárgyaltak, Magyarország szerint pedig olyan döntés született a tárgyaláson, amely a magyar gazdáknak kedvez, és pénzügyi szempontból is megfelelő.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az uniós agrárkifizetések tervezett reformja ellen tiltakoztak belga gazdák Brüsszelben, és traktorokkal vonultak fel az Európai Bizottság épülete előtt. A tüntetést arra az időpontra időzítették, amikor a tagállamok agrárminiszterei a hétr elején a 2020 utáni Közös Agárpolitikáról tárgyaltak.

A KAP módosítása a tervek szerint nagyobb hatáskörrel ruházná fel a tagállamokat abban, hogyan és mire fordítják az uniós pénzeket.  A tüntetők szerint viszont nem szabad újra ilyen mértékben tagállami szintre süllyeszteni államosítani a mezőgazdasági politikát, mivel az mai formájában Európa egyik tartóoszlopának számít. A tüntetés ugyanakkor nem csak a KAP ellen szólt, mivel a gazdák ellenezték az EU és a dél-amerikai MERCOSUR-országok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt is..

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint ugyanakkor az uniós agrárminiszterek a KAP jövőjéről hét eleji ülésükön olyan döntéseket hoztak, amelyek a magyar gazdáknak is kellő pénzügyi hátteret és termelési biztonságot nyújthatnak. Nem lehet majd például migrációs célokra felhasználni a 2020 utáni KAP-forrásokat, és várhatóan megmaradnak a területalapú támogatások is.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?