Traktorokkal vonultak fel Brüsszelben a tiltakozó gazdák

agrarszektor.hu
Traktorokkal tüntettek a gazdák a napokban Brüsszelben a Közös Agrárpolitika (KAP) 2020 utáni reformja miatt. A tiltakozás ugyanakkor az Európai Unió és Dél-Amerika közötti szabadkereskedelmi egyezmény létrejötte ellen is szólt. A tüntetés pont hétfőn volt, azon a napon amikor az uniós agrárminiszterek a 2020 utáni KAP-ról tárgyaltak, Magyarország szerint pedig olyan döntés született a tárgyaláson, amely a magyar gazdáknak kedvez, és pénzügyi szempontból is megfelelő.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az uniós agrárkifizetések tervezett reformja ellen tiltakoztak belga gazdák Brüsszelben, és traktorokkal vonultak fel az Európai Bizottság épülete előtt. A tüntetést arra az időpontra időzítették, amikor a tagállamok agrárminiszterei a hétr elején a 2020 utáni Közös Agárpolitikáról tárgyaltak.

A KAP módosítása a tervek szerint nagyobb hatáskörrel ruházná fel a tagállamokat abban, hogyan és mire fordítják az uniós pénzeket.  A tüntetők szerint viszont nem szabad újra ilyen mértékben tagállami szintre süllyeszteni államosítani a mezőgazdasági politikát, mivel az mai formájában Európa egyik tartóoszlopának számít. A tüntetés ugyanakkor nem csak a KAP ellen szólt, mivel a gazdák ellenezték az EU és a dél-amerikai MERCOSUR-országok között tervezett szabadkereskedelmi egyezményt is..

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint ugyanakkor az uniós agrárminiszterek a KAP jövőjéről hét eleji ülésükön olyan döntéseket hoztak, amelyek a magyar gazdáknak is kellő pénzügyi hátteret és termelési biztonságot nyújthatnak. Nem lehet majd például migrációs célokra felhasználni a 2020 utáni KAP-forrásokat, és várhatóan megmaradnak a területalapú támogatások is.

 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Hízásnak indulhat a magyar mangalica?
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?