A brexit után jöhet az amerikai klóros csirke és a hormonos hús?

agrarszektor.hu
Nagy-Britannia újabb pofont kapott a brexitcsatában, ráadásul a legnagyobb szövetségesétől. Az Egyesült Államok nagykövete azt sugallta: a briteknek lazítaniuk kell élelmiszeripari szabványaikon, ha jó alkut akarnak a tengerentúli rokonokkal - írja az infostart.hu.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Egyesült Államoknak sikerült kivernie a biztosítékot Nagy-Britanniában, amikor képviselői felvázolták: hogyan is képzelik a brexit utáni kereskedelmi egyezményt. Donald Trump hatalomra lépése után többször jelezte: Nagy-Britannia sokkal jobban jár majd az unióból való kilépés után és az Egyesült Államokkal előnyös kétoldalú kereskedelmi megállapodást köthet. Ehhez képest úgy tűnik, hogy Washington nagyon keményen fogja képviselni a saját - és exportőrei - érdekeit.

A Trump-kormányzat egyik feltétele az amerikai mezőgazdasági termékek piacra jutásának átfogó könnyítése,

azaz, hogy a britek számolják fel a vámokat és más akadályozó tényezőket. Mindez felújította a vitát az amerikai klórozott csirkéről. Nagy-Britanniában ugyanis úgy tartják, hogy az amerikai élelmiszeripar egészséget veszélyeztető módon dolgoz fel hústermékeket, például klórozott vízzel mossa a levágott baromfit. Az EU 1997 óta tiltja ezt az Amerikában bevett módszert. Michael Gove brit környezetvédelmi miniszter - ironikus módon a brexitkampány egyik vezéralakja - kizárta, hogy "klóros csirkét" engedjenek be a brit piacra, a kormány pedig azt mondta: "egyértelművé tettük, hogy nem lazítjuk fel az élelmiszerszabványokat".


A britek egy másik félelme a hormonkezelt amerikai marhahús esetleges behozatala. Az Amerikai Kereskedelmi Képviselet 15 oldalas anyaga "vámmentes hozzáférést sürget az amerikai textil- és ruházati termékeknek is". Aktivisták attól is tartanak, hogy amerikai egészségügyi cégek bejutásával meginog a britek büszkesége, a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat, amely bár néha bírálatok tárgya, de ingyenes hozzáférést biztosít az adófizetőknek.

Woody Johnson londoni amerikai nagykövet a hétvégén kemény beszólásokat kapott. A Masterchef - Mesterszakács című népszerű tévéműsor gazdája, JayRayner nem éppen udvarias szavakkal jelezte a nagykövetnek, hogy hová teheti a csirkét. Mindez az után történt, hogy a követ a hétvégén cikket írt a brexitpárti Telegraph című lapba: "Hamis választást kínálnak önöknek: vagy maradjanak az EU-direktíváknál, vagy fogadják úgymond a legalacsonyabb minőségű amerikai ételt.

A »klóros csirke« és a »hormonkezelt marha« félrevezető és az érzelmeket felkorbácsoló szavak. Az a céljuk, hogy a lehető legrosszabb fényben állítsák be az amerikai mezőgazdaságot. Itt az idő, hogy leszámoljunk a mítoszokkal, a protekcionista hazugságkampánnyal, amit egyesek folytatnak"

- írta az amerikai diplomata. Johnson szerint "totális hülyeség" bírálni egy olyan folyamatot, amit az EU-ban a gyümölcs mosására használnak, hogy megöljék a veszélyes baktériumokat. Az amerikai tárgyalási pozícióval kapcsolatban az is félelmeket keltett, hogy az Egyesült Államok felmondhatná a kereskedelmi szerződést, ha a britek Washingtonnak nem tetsző kereskedelmi alkut kötnének Kínával. Emiatt olyan félelmek merültek fel, hogy a brexit után a szigetországnak választania kellene a két kereskedelmi nagyhatalom között. Egyes kommentátorok ugyanakkor azt mondják, hogy mindez csak kiinduló tárgyalási pozíció Washington részéről, és a végső megállapodásban több lehet a kompromisszum.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?