Ahogy hűl az idő, úgy forrósodik a hangulat: tízezer gazdát várnak a berlini tüntetésre

agrarszektor.hu
Legutóbb november közepén zárta le 4000 traktor Hamburg utcáit, ma 5000 traktort várnak Berlinbe 10 ezer tüntetővel. A követelések azóta sokkal drasztikusabbak lettek. A gazdáknak elegük van abból, hogy a klímaváltozást rajtuk verjék el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Legutóbb november közepén Hamburgban tüntettek a gazdák. A 4000 tarktorral érkező demostráló tömeg követelései még szerények voltak ahhoz képest, ahol most tartanak. A tarktorkonvojok már tegnap óta úton vannak a német főváros felé, ahová 10.000 gazda érkezését  várják, de sokan indultak el Bonn felé is, ahol a szövetségi mezőgazdasági minisztérium épülete áll. A gazdák haragját az váltotta ki, hogy a környezetvédőkre hallgatva már szinte teljesíthetetlen termelési előíráshalmazzal bombázzák őket a döntéshozók. A gazdák útjuk során többször is megállnak, hogy a városlakókkal ismetessék az álláspontjukat.

Berlinben 12 és 15 óra  között zajlik majd a demostráció, legkevesebb 10.000 részvevővel és 5000 traktorral számolnak a szervezők. Julia Klöckner agrárminiszter megígérte, hogy 14 órakor beszédet mond a rendezvényen. Az otthon maradó, de a kezdeményezéssel szimpatizáló gazdatársakat pedig arra kérték, hogy gyújtsanak figyelmezető tüzeket.

A környezetvédők évek óta hamis adatokkal vezetik félre a lakosságot, mi pedig évek óta hiába próbáljuk szembesíteni őket a tényekkel. A kormányzat is előbb hallja meg az ő szavukat, mint a miénket. Elegünk van abból, hogy a nemzet pofozó bábuja legyünk"

 - nyilatkozta a topagrar.com-nak a Parasztszövetség elnöke, Max Kirsten. Az első keserű pirulát a 2017-ben meghozott trágyázási előírások jelentették Németországban, de ezt a békát még lenyelték a gazdák, mivel az ország több ízben is jelentősen átlépte a természetes vizekben megengedett nitrátmennyiség uniós hatáértékét, ezért kötelezettségszegési eljárás indult ellene. A biztosítékot az verte ki, hogy a kormányzat minden téren - az állatartástól kezdve a növényvédelmen át - a jelenleginél sokkal szigorúbb technológiai előírások bevezetését tervezte. Most, hogy betelt a pohár, a gazdák már a nitrátmérések hitelességét is megkérdőjelezik. Azt kérik, hogy tízszerezzék meg a mérőállomások számát az országban, és csak azokat a gazdákat büntessék meg, akiknél bizonyított a környezetterhelés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Parasztszövetség hibásnak gondolja azt az utóbbi időben - Magyarországon is - sokszor idézett Krefeld-tanulmányt, amelyik arról számolt be, hogy három német természetvédelmi területen a rovartömeg az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent. Max Kirsten rámutat: ha egy természetvédelmi területen tilos állatot legeltetni, és ezzel a természetes fűnyírástól és trágyázástól is megfosztjuk a térséget, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha az itteni teljes bioszféra átalakul.

EZ IS ÉRDEKELHET

De a legdühítőbbnek mégis azt érzik a gazdák, hogy miközben saját hazájukban egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, addig Európa megállapodást köt a Mercosur-államokkal, és minden környezetvédelmi aggály nélkül rászabadítja az itteni termelőkre Dél-Amerika agrártermékeit. Ezekben az országokban az európai mennyiség sokszorosát öntik ki glifozátból a GMO-szójára, ami ráadásul az esőerdőket foglalja el.

Ne írjuk alá a Mercosur-megállapodást, vonják vissza a 2017-be hozott trágyázási előírásokat és a most előkészített agrár-csomagot - ezek a világos követeléseink Berlinben!"

 - hangoztatta Max Kirsten.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?