Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar vállalkozást érint

Változott a szabályozás: ez rengeteg magyar vállalkozást érint

agrarszektor.hu
Több ponton is módosult és kibővült a KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programja. A változások a projekt főbb elemeit is érintik.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Január 13-án főbb pontjaiban módosították, illetve kibővítették a 2022. október 20-án nyílt KKV-k Feldolgozóipari Energiaköltség és Beruházási Támogatási Programját - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A változások az „A” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál a következők:

  • A regisztráció legkésőbb 2023. április 30. 19:00-ig kezdeményezhető.
  • A korábban regisztrált, 2022. október, november, december havi számlák mellet már a 2023. január, február és március havi számlákat is figyelembe lehet venni.
  • A támogatás alapja a 2021. október, november és december havi, illetve a 2022. október, november, december hónapokra vonatkozó, számlával igazolható földgáz, villamosenergia és távhő havi nettó (mértékegységre számított) átlagárak növekménye, szorozva a 2022. év azonos havi fogyasztásokkal, illetve a 2023. január, február, március havi, számlával igazolható földgáz, villamosenergia, illetve távhő havi átlagárak növekménye szorozva a 2023. év azonos havi fogyasztással. Az ÁFA és az egyéb, nem közvetlenül az energiaköltségekhez kapcsolódó tételek nem minősülnek elszámolható költségnek.
  • A támogatás mértéke a teljes elszámolható költség 50%-a.
  • Támogatás igénylése során a támogatási kérelmek a sikeres regisztráció és a jogosultság Támogató általi megállapítását követően nyújthatók be, melyek befogadására a rendelkezésre álló keret kimerüléséig, de legkésőbb 2023. június 30-ig meghosszabbítva van lehetőség.
  • A támogatásról szóló döntés nem lehet későbbi, mint 2023. december 31. A támogatások kifizetése teljesíthető a 2023-mas évben is.
  • Akik a 2022-es évi költségszámlákat még nem számolták el, azoknak a regisztráció határideje 2023. január 31. marad. A 2023-mas évi számlák regisztrációs felülete szintén 2023. január 31. napjától érhető el.

Változások léptek életbe a „B” komponens esetében, a feldolgozóipari vállalkozásoknál is. Ide a következők tartoznak:

  • Támogatás alapja a beruházás hitellel érintett nettó összköltségéhez kapcsolódó, maximum 15% önerőt kiegészítő vissza nem térítendő támogatás, válságtámogatás esetén vállalkozásonként maximum 500 ezer eurónak megfelelő forintösszeg, csekély összegű támogatás esetén vállalkozásonként maximum 200 ezer eurónak megfelelő forintösszeg.
  • Támogatás igénylése esetében a támogatási kérelmek a jogosultság Támogató általi megállapítását követően 2023. december 15-ig nyújthatók be.
  • A támogatásról szóló döntés nem lehet régebbi, mint 2023. december 31.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?