Ezt sok magyar gazda már csak így teheti meg a földjén: itt a szabályozás

Ezt sok magyar gazda már csak így teheti meg a földjén: itt a szabályozás

agrarszektor.hu
A 10 hektárnál nagyobb összterületen gazdálkodók már jól tudják, hogy január 1-je óta a szántóföldi kultúrában végzett rovarölőszeres kezeléseket naprakészen kell vezetniük az e-GN-ben. A téma kapcsán felmerült kérdések alapján fontos tudni, hogy e körbe a csávázott vetőmag vetése is beletartozik, a növényorvosi vényeket ugyanakkor nem kötelező a naplóba feltölteni. Egyes jogszabályi előírások és Vidékfejlesztési támogatások esetében ugyanakkor kötelező a Gazdálkodási Napló vezetése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tekintettel arra, hogy a csávázott vetőmag esetében a mag növényvédő szerrel kezelt, annak vetése növényvédőszer-kijuttatásnak számít. Ha tehát a csávázás rovaölőszerrel történt, akkor vonatkozik rá az e-GN-ben történő 24 órás bejelentési kötelezettség - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A hatóság jelezte, hogy rögzítésekor a Szaporítóanyag típusa nevű mezőnél a Vetőmag kezeltségét csávázottként kell megjelölni, ezután pedig az adott területre vonatkozóan új növényvédelmi műveletet szükséges létrehozni, melynél a Növényvédőszer adataihoz a csávázószer adatait kell megadni. A rendszerben a dózist és a mértékegységet szükséges föltüntetni, mely adatokat (az idei évtől) a magyar vetőmag forgalmazóknak szerepeltetni kell a csomagoláson. (Ennek hiányában a hatóság azt kéri a termelőktől, hogy vegyék fel a forgalmazóval a kapcsolatot.) A permetlére vonatkozó mezőket nem szükséges kitölteni.

Fontos kiemelni, hogy a növényorvosi vényeket nem kötelező a naplóba feltölteni, valamint az elektronikus naplót nem szükséges növényorvosi pecséttel és aláírással ellátni. Ennek oka, hogy növényvédőszert csak annak a termelőnek írhat vényre a szakirányító, akivel növényvédelmi szolgáltatás nyújtására irányuló szerződést kötött.

A 10 ha alatti összterületen gazdálkodóknak is kötelező az adatok feltöltése az online Gazdálkodási naplóba. Ők a kötelezettségnek a papíralapon vezetett permetezési napló utólagos feltöltésével tehetnek eleget 2024. január 31-ig, de akár dönthetnek úgy is, hogy - egyszerűsítve a folyamatot - közvetlenül az elektronikus felületen vezetik a permetezési naplójukat. Az e-GN használata esetén célszerű a termőhelyek növényvédelmi megfigyeléseit is rögzíteniük, ami szintén jelentős mértékben megkönnyíti majd a benyújtást a kötelesség aktuálissá válásakor.

A Nébih arról is beszámolt, hogy a 2023. évre vonatkozó gazdálkodási napló vezetésére rendszeresített formanyomtatvány már elérhető a Nébih oldalán. Az adatszolgáltatási munkacsúcsok elkerülésének érdekében a hatóság a termelőknek az adatok folyamatos vezetését, feltöltését javasolja. Egyúttal arra kérik az ügyfeleket, hogy ha a rendszer működése vagy az adatok rögzítése kapcsán kérdésük adódna, azt jelezzék az egn@nebih.gov.hu e-mail címen. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?