MOSZ: gond van a szoftverrel, pedig ezen múlik a támogatás

MOSZ: gond van a szoftverrel, pedig ezen múlik a támogatás

agrarszektor.hu
Veszélybe kerültek a magyar termelőknek járó támogatások, mert a gazdálkodók nem tudják teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettségeiket az állam felé. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) sajtóközleményében az új felület hiányosságaira hívta fel a figyelmet, azzal a kiegészítéssel, hogy a rendszernek már egy éve működnie kellene, de még most is gondok vannak vele.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szerint komoly veszteségei lehetnek idén a magyar gazdáknak, ha nem tudják időben teljesíteni az adatszolgáltatási kötelezettségeiket. Ezektől az adatoktól függ ugyanis számos támogatás megítélése, ám ezek most veszélybe kerültek a beküldési felület hibái és hiányosságai miatt. A MOSZ levelében úgy fogalmazott, hogy

gazdák tömegei vívnak elkeseredett és sokszor reménytelen harcot azért, hogy valahogy teljesíteni tudják az adatszolgáltatási kötelezettségüket az állam felé. A hiba nem a termelői szándékban van, hanem abban a szoftverben, amin keresztül teljesíteniük kell ezt az előírást. A gazdálkodók már hosszú évek óta vezetik az úgynevezett gazdálkodási naplót, amiben rögzítik a termelésükkel kapcsolatos tevékenységeiket. Ezt minden évben - gond nélkül - elektronikus formában beküldték az ellenőrző szerveknek, ami azért is volt fontos, mert egyes támogatásokhoz csak így juthattak hozzá.

Mint írták, tavaly január 1-től az Agrárminisztérium új előírásokat fogalmazott meg és a naplót idén egy új elektronikus felületen kell beküldeni. A MOSZ szerint ezzel még semmi gond nem lenne, ha ez a felület legalább elfogadhatóan működne, ám a helyzet mást mutat. Ahogy fogalmaztak,

a szoftver megbízhatatlan, időnként elérhetetlen, feltöltött adatok vesznek el belőle, a termelők által használt programokból az adatok áttöltése sok esetben hibásan történik meg, a program az adatfeltöltésről visszaigazolást nem ad. Ráadásul a termelőknek ugyanazt az adatot két egymással párhuzamosan - állam által - működtetett rendszerbe is fel kell tölteniük.

Az már csak hab a tortán, hogy a tavalyi évet érintően nem is egy, hanem rögtön 3 gazdálkodási naplót kell vezetniük a termelőknek. Hogy baj van, azt az Agrárminisztérium is tudja. 2024. január közepén 2 héttel kitolta a január 31-i beadási határidőt, valamint bejelentette, hogy január 17-én aktiválnak egy, a „biztonságos” benyújtást segítő informatikai rendszerfrissítési „csomagot”. Tény, hogy január 18-án 22 órára sikerült is telepíteni a rendszerfrissítést - amiről az ezt követő napokban úgy nyilatkoztak, hogy megoldották a problémákat és a szoftver megfelelően működik. Pedig sajnos ez nem így van. Már egy éve működnie kellene a szoftvernek és 2024. január 1-től naprakészen, folyamatosan kellene feltöltenie a gazdáknak a munkaműveleteket. Az elektronikus, naprakész vezetési kötelezettség alól „a program súlyos hibái miatt” már többedszer - először 2023. június 9-ig, majd 2023. december 31-ig, legújabban pedig 2024. december 31-ig - mentesítették a gazdákat azzal a kitétellel, hogy vezethetőek a GN papír alapon és évente „csak” egyszer kell (eredetileg január 31-ig) az adatokat a NÉBIH szoftverébe feltölteni

- írta közleményében a MOSZ.

A szövetség szerint sem a naprakész vezetés, sem pedig az egyszeri feltöltés nem működik megfelelően. Ahogy fogalmaztak, napokon keresztül küzdenek a gazdálkodók, az ügyintézők, a tanácsadók a sikeres belépésért, de ha ez még sikerül is, még akkor sem garantálható a hibátlan feltöltés. Tekintettel arra, hogy a támogatások kifizetésének a feltétele az elektronikusan benyújtott naplón keresztüli ellenőrzés, ez hatalmas támogatásvesztéssel is fenyegeti a gazdákat - írták.

A termelők súlyos piaci zavarokkal, komoly veszteségekkel kénytelenek szembesülni, ami akár tömeges csődökhöz is vezethet. Az új agrártámogatási rendszerre történő átállás önmagában is jelentős többletköltséget, és adminisztrációs tehernövekedést okozott. Nem lehet kitenni őket a támogatásvesztés, a bírságok további kockázatának.

A MOSZ azt is jelezte, hogy már a tavalyi év során többször is kezdeményezték, hogy az új elektronikus benyújtási kötelezettség csak akkor lépjen életbe, ha a program megbízhatóan működik és képes ellátni azt a funkcióját - mint például az adminisztráció egyszerűsítése, illetve kettős adatszolgáltatás megszüntetése -, amiért érdemes és megéri változtatni a megszokott gyakorlaton. A MOSZ arra is kitért közleményében, hogy

eúlzottak a követelmények és a jelenlegi feltételek között nem teljesíthetők. Be kell látni az „igazgatásnak”, hogy a rendszer rosszul működik. Újra kell tervezni és fejleszteni, amihez szükség van nyugodt körülményekre és a gazdálkodók tapasztalatainak a megismerésére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?