Térképes boltszűrővel bővült az árfigyelő

Térképes boltszűrővel bővült az árfigyelő

agrarszektor.hu
Térképes boltszűrő funkcióval bővült az árfigyelő rendszer - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) szombaton. Az online árfigyelő az árak összehasonlíthatóságával segíti a családok tudatosabb vásárlási döntéseit, mindeközben ösztönzi a piaci versenyt a hazai kiskereskedelmi szektorban - tették hozzá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kedvenc boltok beállítása funkciónak köszönhetően a vásárlók kiválaszthatják kedvenc üzleteiket és az ott megvásárolható termékek alapján állíthatják össze bevásárlólistájukat – áll a közleményben.

A rendszer árai csökkenést mutatnak

A szaktárca felhívta a figyelmet arra is, hogy az indulása óta a 62 termékkategóriából 56 termékkategóriában, átlagosan 6,7 százalékkal csökkentek az átlagárak, azzal együtt, hogy a megfigyelt élelmiszerek árainak július elejéhez képest mért mérséklődése több mint 0,5 százalékpontos inflációcsökkentő, illetve mintegy 1,8 százalékpontos élelmiszer-inflációt csökkentő hatással járhatott a KSH inflációs fogyasztói kosarának súlyait figyelembe véve.

A kenyerek és a tejtermékek átlagosan 8-9 százalékkal lettek olcsóbbak. A húsok közül leginkább a pulykamellfilé ára mérséklődött, közel 12 százalékkal. A zöldségek átlagosan 14 százalékkal, a gyümölcsök pedig közel 8 százalékkal kevesebbe kerülnek, de egyes zöldségek ára több mint 20 százalékkal csökkent. Az elmúlt héten az átlagárak 31 termékkategóriában tovább mérséklődtek. A legnagyobb mértékben a sertészsír ára csökkent, mintegy 8 százalékkal. A húsok közül a héten a sertéscomb ára közel 7 százalékkal mérséklődött. Emellett több élelmiszer, köztük a finomliszt, az alma, a kefír és a banán is legalább 5 százalékkal olcsóbb lett.

Vannak kérdőjelek

Van olyan boltlánc, amelyik csak egy-két üzletében csökkenteti egyes alapvető élelmiszereknek az árát, hogy az új árfigyelő rendszerben az összehasonlító oldalon legolcsóbb legyen. A GVH rendszerében ráadásul csak a nemzetközi kereskedelmi láncok szerepelnek, a hazai tulajdonú szereplők nem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?