Súlyos kijelentést tett Nagy István Ukrajna uniós csatlakozásáról

Súlyos kijelentést tett Nagy István Ukrajna uniós csatlakozásáról

agrarszektor.hu
Alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert Ukrajna EU csatlakozása. Az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló többszázezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Mezőgazdasági miniszterek 2023. december 11-i brüsszeli ülésén Lengyelország kérésére napirenden volt Ukrajna csatlakozásának az EU mezőgazdaságára gyakorolt hatása is - írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter kiemelte, ezeket a hatásokat a határmenti tagállamok gazdálkodói már a saját bőrükön érzik, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része - emlékeztetett a tárcavezető. Kifejtette, mielőtt Ukrajna csatlakozása egyáltalán szóba kerülne, látni kell, hogy annak milyen hatása lesz az európai mezőgazdaságra és az agrártámogatásokra.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Ukrajnában több százezer hektáros nagygazdaságok vannak, amelyeknek egyáltalán nem kell megfelelniük az EU-ban meglévő szigorú termelési feltételeknek. Ezzel a teljesen más történelmi hagyományokon nyugvó és más struktúrában működő európai mezőgazdaság nem tud versenyezni. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság nem készített elemzést az ukrán csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól

- tette hozzá Nagy István.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?