Súlyos kijelentést tett Nagy István Ukrajna uniós csatlakozásáról

Súlyos kijelentést tett Nagy István Ukrajna uniós csatlakozásáról

agrarszektor.hu
Alapvetően és drasztikusan változtatná meg az európai mezőgazdaságot és az agrártámogatási rendszert Ukrajna EU csatlakozása. Az európai gazdák nem tudnak versenyezni a nyugati nagytőke tulajdonában álló többszázezer hektáros ukrán gazdaságokkal, amelyek jóval enyhébb szabályok betartásával termelnek - jelentette ki Nagy István agrárminiszter Brüsszelben.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Mezőgazdasági miniszterek 2023. december 11-i brüsszeli ülésén Lengyelország kérésére napirenden volt Ukrajna csatlakozásának az EU mezőgazdaságára gyakorolt hatása is - írja közleményében az Agrárminisztérium. Nagy István agrárminiszter kiemelte, ezeket a hatásokat a határmenti tagállamok gazdálkodói már a saját bőrükön érzik, hiszen a kereskedelmi akadályok lebontása miatt mezőgazdasági szempontból Ukrajna gyakorlatilag másfél éve a belső piac része - emlékeztetett a tárcavezető. Kifejtette, mielőtt Ukrajna csatlakozása egyáltalán szóba kerülne, látni kell, hogy annak milyen hatása lesz az európai mezőgazdaságra és az agrártámogatásokra.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy Ukrajnában több százezer hektáros nagygazdaságok vannak, amelyeknek egyáltalán nem kell megfelelniük az EU-ban meglévő szigorú termelési feltételeknek. Ezzel a teljesen más történelmi hagyományokon nyugvó és más struktúrában működő európai mezőgazdaság nem tud versenyezni. Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a Bizottság nem készített elemzést az ukrán csatlakozás mezőgazdaságra gyakorolt várható hatásairól

- tette hozzá Nagy István.

Címlapkép forrása: MTI/Kovács Attila

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?