Teljesen átalakulhat a számlázás Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Teljesen átalakulhat a számlázás Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság előterjesztette az „Áfa a digitális korban” nevű intézkedéscsomagot, amely gyökeresen átalakítja a számlázás és áfabevallás eddig megismert rendszerét. A csomag elfogadása esetén 2024 január 1-től megváltozhat annak módja, ahogy a 600 ezer magyar áfakötelezett számlát állít ki és fogad be. Év elejétől kötelező lehet az új elektronikus számlázási képesség (mely nem egyenlő a jelenlegi PDF-ben küldött e-számlával) mind a befogadó, mind a számlakiállító oldal számára. A hazai számlaforgalom mindössze 25%-a zajlik a jelenleg érvényes e-számla módon.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Amennyiben az EU elfogadja az adatalapú számlakötelezettséget és az a tagállamok számára kötelezővé válik 2024. január 1-ről, az jelentős elvárásokat fogalmaz meg a hazai áfaalanyok számára is. Egyrészt kötelezővé válik az új szabályok szerinti számla kiállítás és befogadás, emellett pedig megszűnik a tiltakozási jog, az új szabályok szerinti számlabefogadás nem lesz elutasítható. A jelenlegi tervek szerint 2028-ig ezzel párhuzamosan megmarad a hagyományos, papíralapú számlázás is, azt követően azonban kizárólag a most tárgyalt adatalapú elektronikus számlázás gyakorlata lesz elfogadott.

Mit jelent ez a vállalatoknak?

Az elektronikus számlázás következő generációját jelentő adatalapú, strukturált adatokból álló e-számlák abban különböznek az eddig megszokott, hagyományos e-számláktól, hogy nemcsak az előállítások, de feldolgozásuk is automatizálható. Az EU célja ezzel, hogy a növelje a terület digitalizációs és automatizációs képességét, egyben arra ösztönözze a vállalatokat, hogy kezdjék meg a 2028-ra kitűzött, teljeskörű elektronikus számlaforgalmikötelezettségre való átállást. A jelenlegi lépéssel az EU a tagország számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálását kezdi meg.

Magyarországon jelenleg mintegy 12 ezer számviteli munkatárs foglalkozik kizárólag számlarögzítéssel. Ez nem csak a jelentős bértömege miatt nagy teher a gazdasági szereplők számára, de a szükségszerűen felmerülő emberi hiba mellett az alacsony termelékenységi mutatók miatt sem fenntartható gyakorlat. Az EU könyvelés-automatizáció irányába mutató adóharmonizációs lépései egyben azt is jelentik, hogy a mintegy 40 ezer könyvelőnek adaptálódnia kell az automatizációs megoldásokat eredményező megoldások felé, mint amilyen pl. a képi látás alapú mesterséges intelligenciára alapúló számlabeolvasás.

A mezőgazdasági drónok, vagy az egészégügyben almozott mesterséges intelligenciás képalkotás világában időszerű, hogy számlarögzítésre ne embereket alkalmazzanak a vállalkozások. Az új intézkedéscsomaggal az EU törekvése, hogy ösztönözze a könyvelési automatizáció gondolatát a vállalatok körében. Ez valódi költségcsökkentést eredményez, gyorsabb munkát, megbízhatóbb adatokat és mindezeken felül a vállalati adatvagyon biztonságát is garantálja

- mondta Nemes Gábor, a Dataxo Group operatív igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?