Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

Most már biztos: almából és körtéből is kevesebb várható idén az EU-ban

agrarszektor.hu
Megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzésének felülvizsgálatát az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA). A jelek azt mutatják, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei szüret első részének megkezdésével a WAPA megkezdte az alma- és körtetermés előrejelzés felülvizsgálatát a legfrissebb információk alapján. Az első uniós alma becslések, amelyeket augusztus 3-án, a Prognosfruit konferencián tettek közzé, a tavalyi évhez képest 3,3%-os csökkenést jeleztek, összesen 11 410 681 tonnára. A 2023-as uniós körtetermés a tavalyi évhez képest 12,9%-kal csökken, összesen 1 745 632 tonnára - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A Prognosfruit nemzeti termelői szövetségek hálózatától származó első frissítések azt jelzik, hogy az éghajlatváltozással kapcsolatos körülmények negatívan befolyásolták a termést az eredeti becslések közzétételét követő hetekben. Az éghajlati károk közé tartozott az aszály, az áradások, a jégeső, a meleg éjszakák és a kártevők fokozott kockázata az egész EU-ban. Más esetekben az esőzések és a hidegebb éjszakák pozitívan befolyásolták a termés méretének alakulását, illetve színeződését egyes termelő régiókban.

Ami az idei szezont illeti, bár az almaszüret még várhatóan több hétig tart, az első regionális kiigazítások (mind felfelé, mind lefelé) alapján a WAPA becslése szerint a 2023-as almatermés várhatóan valamivel 11 millió tonna alatt fog megállni, mintegy 4%-kal alacsonyabban az eredeti előrejelzésnél. A körte tekintetében az előrejelzés további csökkenése Olaszországban, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában, alacsonyabb termést eredményez, még a 2021-esnél is alacsonyabbat. A végső körtetermés várhatóan 1 720 000 tonna körül lesz, ami mintegy 6%-kal alacsonyabb az eredeti előrejelzésnél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?