EU: 2011 a gabona éve lesz

agrarszektor.hu
Jövőre az európai gazdák várhatóan több gabonát, ennek megfelelően kevesebb repcét fognak termeszteni, köszönhetően a gabonaárak folyamatos emelkedésének.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Strategie Grains előrejelzése szerint 57,2 millió hektárnyi gabonát fognak ültetni a gazdák 2011-ben, amely 1,2 millióval haladja meg az előző évit. Ezen belül az árpa és a búza vetésterület növekedése átlagosnak mondható, míg kukoricából jelentősebb emelkedés várható.

Eközben az olajos magvak vetésterülete 300 ezer hektárral, 11,4 millió hektárra csökken, melyen belül a repcemag több, mint 5 százalékos csökkenést szenved el - állítja a Strategie Grains.

Utóbbi vetési ideje nagyjából már be is fejeződött Európában, ahol az augusztusi, szeptemberi időjárás miatt különösen nehézkes volt a vetés. Főleg Németországban és Lengyelországban okozott problémát a rengeteg eső. Márpedig ez a két ország termeli az EU repcemag termésének 40 százalékát.

A gabona vetésterülete elsősorban Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban fog nőni - ők az EU top búzatermelői - ahol búzából meghaladja majd az 5 milliárd hektárt a bevetett földek területe.

Repcéből már hiány van az EU-ban

A repcemag vetésterülete annak ellenére csökken, hogy az EU-ban a megnövekedett bioüzemanyag használat miatt a kereslet már meghaladja a kínálatot, így már évek óta importra szorul a régió repcéből. Az előrejelzések szerint 2010-11-ben a repcemag-készletek 1,1 milló tonnára csökkennek, amely háromheti kereslet fedezésére sem elegendő.

Ennek ellenér a repcemag áremelkedése még mindig elmarad a búzáétól, amely június óta több mint 60 százalékkal drágult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?