EU: 2011 a gabona éve lesz

agrarszektor.hu
Jövőre az európai gazdák várhatóan több gabonát, ennek megfelelően kevesebb repcét fognak termeszteni, köszönhetően a gabonaárak folyamatos emelkedésének.

A Strategie Grains előrejelzése szerint 57,2 millió hektárnyi gabonát fognak ültetni a gazdák 2011-ben, amely 1,2 millióval haladja meg az előző évit. Ezen belül az árpa és a búza vetésterület növekedése átlagosnak mondható, míg kukoricából jelentősebb emelkedés várható.

Eközben az olajos magvak vetésterülete 300 ezer hektárral, 11,4 millió hektárra csökken, melyen belül a repcemag több, mint 5 százalékos csökkenést szenved el - állítja a Strategie Grains.

Utóbbi vetési ideje nagyjából már be is fejeződött Európában, ahol az augusztusi, szeptemberi időjárás miatt különösen nehézkes volt a vetés. Főleg Németországban és Lengyelországban okozott problémát a rengeteg eső. Márpedig ez a két ország termeli az EU repcemag termésének 40 százalékát.

A gabona vetésterülete elsősorban Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban fog nőni - ők az EU top búzatermelői - ahol búzából meghaladja majd az 5 milliárd hektárt a bevetett földek területe.

Repcéből már hiány van az EU-ban

A repcemag vetésterülete annak ellenére csökken, hogy az EU-ban a megnövekedett bioüzemanyag használat miatt a kereslet már meghaladja a kínálatot, így már évek óta importra szorul a régió repcéből. Az előrejelzések szerint 2010-11-ben a repcemag-készletek 1,1 milló tonnára csökkennek, amely háromheti kereslet fedezésére sem elegendő.

Ennek ellenér a repcemag áremelkedése még mindig elmarad a búzáétól, amely június óta több mint 60 százalékkal drágult.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?