2024. július 27. szombat Olga, Liliána

EU: 2011 a gabona éve lesz

agrarszektor.hu
Jövőre az európai gazdák várhatóan több gabonát, ennek megfelelően kevesebb repcét fognak termeszteni, köszönhetően a gabonaárak folyamatos emelkedésének.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Strategie Grains előrejelzése szerint 57,2 millió hektárnyi gabonát fognak ültetni a gazdák 2011-ben, amely 1,2 millióval haladja meg az előző évit. Ezen belül az árpa és a búza vetésterület növekedése átlagosnak mondható, míg kukoricából jelentősebb emelkedés várható.

Eközben az olajos magvak vetésterülete 300 ezer hektárral, 11,4 millió hektárra csökken, melyen belül a repcemag több, mint 5 százalékos csökkenést szenved el - állítja a Strategie Grains.

Utóbbi vetési ideje nagyjából már be is fejeződött Európában, ahol az augusztusi, szeptemberi időjárás miatt különösen nehézkes volt a vetés. Főleg Németországban és Lengyelországban okozott problémát a rengeteg eső. Márpedig ez a két ország termeli az EU repcemag termésének 40 százalékát.

A gabona vetésterülete elsősorban Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban fog nőni - ők az EU top búzatermelői - ahol búzából meghaladja majd az 5 milliárd hektárt a bevetett földek területe.

Repcéből már hiány van az EU-ban

A repcemag vetésterülete annak ellenére csökken, hogy az EU-ban a megnövekedett bioüzemanyag használat miatt a kereslet már meghaladja a kínálatot, így már évek óta importra szorul a régió repcéből. Az előrejelzések szerint 2010-11-ben a repcemag-készletek 1,1 milló tonnára csökkennek, amely háromheti kereslet fedezésére sem elegendő.

Ennek ellenér a repcemag áremelkedése még mindig elmarad a búzáétól, amely június óta több mint 60 százalékkal drágult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31