EU: 2011 a gabona éve lesz

agrarszektor.hu
Jövőre az európai gazdák várhatóan több gabonát, ennek megfelelően kevesebb repcét fognak termeszteni, köszönhetően a gabonaárak folyamatos emelkedésének.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A Strategie Grains előrejelzése szerint 57,2 millió hektárnyi gabonát fognak ültetni a gazdák 2011-ben, amely 1,2 millióval haladja meg az előző évit. Ezen belül az árpa és a búza vetésterület növekedése átlagosnak mondható, míg kukoricából jelentősebb emelkedés várható.

Eközben az olajos magvak vetésterülete 300 ezer hektárral, 11,4 millió hektárra csökken, melyen belül a repcemag több, mint 5 százalékos csökkenést szenved el - állítja a Strategie Grains.

Utóbbi vetési ideje nagyjából már be is fejeződött Európában, ahol az augusztusi, szeptemberi időjárás miatt különösen nehézkes volt a vetés. Főleg Németországban és Lengyelországban okozott problémát a rengeteg eső. Márpedig ez a két ország termeli az EU repcemag termésének 40 százalékát.

A gabona vetésterülete elsősorban Franciaországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban fog nőni - ők az EU top búzatermelői - ahol búzából meghaladja majd az 5 milliárd hektárt a bevetett földek területe.

Repcéből már hiány van az EU-ban

A repcemag vetésterülete annak ellenére csökken, hogy az EU-ban a megnövekedett bioüzemanyag használat miatt a kereslet már meghaladja a kínálatot, így már évek óta importra szorul a régió repcéből. Az előrejelzések szerint 2010-11-ben a repcemag-készletek 1,1 milló tonnára csökkennek, amely háromheti kereslet fedezésére sem elegendő.

Ennek ellenér a repcemag áremelkedése még mindig elmarad a búzáétól, amely június óta több mint 60 százalékkal drágult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?