2023. június 6. kedd Norbert, Cintia

Aggasztó: történelmi csúcsot döntöttek az élelmiszerárak!

agrarszektor.hu
Decemberben átlépte a 2008-as élelmiszerválság idején elért történelmi csúcsot az élelmiszerárak szinte az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) számításai szerint.

A FAO mai napon megjelent adatai szerint a globális élelmiszerár-index 214,7 pontra szökött fel 2010 utolsó hónapjában, a novemberi 206 pontról. A mutató ezzel egy hónap alatt 4,3 százalékkal emelkedett, és megdöntötte a 2008 júniusában beállított történelmi rekordot.

A legnagyobb mértékben az egy évvel ezelőtti szinthez képest a növényi olajok és a szemestermények drágultak, de a cukor ára is jelentősen emelkedett, főként a rossz időjárás miatt.

Az index már hatodik hónapja emelkedik, szemben a korábbi évek tapasztalataival, amikor 1-2 hónapra közelítették meg a csúcsokat az árak. A FAO elemzői szerint a megcsappant készletek miatt ráadásul egészen a jövő nyár végéig magas árakra kell számítani.

A raktárkészletek a búza, a kukorica és a szója esetében is kritikusan alacsony szintre süllyedtek az idén. Az alapanyagok többsége jelenleg minimum másfélszer drágább, mint 2007-ben volt, és az árak jelenleg is emelkednek. Az alapvető élelmiszerek drágulása a 2007-eshez hasonló sokkhoz vezethet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?