Másfélszeresére nőtt a gabonafélék termelői ára!

agrarszektor.hu
Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 novemberében 31%-kal volt magasabb, mint egy évvel ezelőtt. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala 45, az élő állatok és állati termékeké 11%-kal emelkedett. 2010. január-novemberben az agrártermékek termelőiár-szintje 16%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit; közülük a növényi termékek ára 27, az élő állatok és állati termékeké 1,1%-kal nőtt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

2010 novemberében a gabonafélék termelői ára 52%-kal volt magasabb, mint 2009 azonos időszakában. A búza felvásárlási ára április óta folyamatosan növekszik, novemberben 51 300 forint/tonna volt. Ezzel ellentétben a kukorica felvásárlási ára augusztusban volt a legmagasabb, novemberben pedig 38 100 forint/tonna.

Az ipari növények termelői ára 29, ezen belül az olajnövényeké 45%-kal nőtt a 2009. novemberihez képest.

A burgonya és a zöldségfélék termelői ára 60, illetve 20%-kal emelkedett.

A gyümölcsök termelői ára novemberben 119%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az alma magasabb ára miatt, de a szőlő ára is közel duplájára emelkedett.

A vágóállatok termelői ára 2010 tizenegyedik hónapjában 9,1%-kal volt magasabb a 2009. azonos időszakinál. A vágómarha ára 26%-kal nőtt, ennél jóval kisebb mértékben a vágósertésé (6,3%) és a vágóbaromfié (9,4%). A vágómarha ára január óta folyamatosan emelkedik, elsősorban a külföldi kereslet hatására.

2010 novemberében az állati termékek árai 16%-kal magasabbak voltak az előző év azonos időszakinál, ezen belül a tyúktojás ára 1,8%-kal csökkent, a tejé 19%-kal nőtt. 2010. január-novemberben minden megfigyelt növényitermék-csoportban növekedtek az árak.

A gabonafélék ára 30%-kal haladta meg a 2009. azonos időszakit. A gyümölcsöknél 52, a friss zöldségeknél 26%-os áremelkedés figyelhető meg. Ha összességében nézzük az eddigi hónapokat, akkor a zöldségek közül a sárgarépa és az uborka ára nem változott a tavalyihoz képest, ám a paradicsom ára több mint a duplájára nőtt, amit az ipari célú felhasználás erős
visszaesése okozott.

A vágóállatok termelői ára 2,4%-kal csökkent, ezen belül a vágósertésé 7,1%-kal esett vissza, a vágómarháé és a vágóbaromfié 7,5, illetve 0,5%-kal növekedett. Az állati termékek ára 10%-kal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?