Megugrottak a gabonaárak: USA sem bízik kielégítő termésben

agrarszektor.hu
Két éves csúcsot döntöttek a chicagói tőzsdén a gabonaárak, miután az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) pesszimista adatokat közölt a várható készleteket illetően.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kukorica és a szójabab ára is a tőzsdei maximumnak megfelelő mértékben drágult a chicagói tőzsdén: 4 százalékkal magasabban zártak, mint a két éves csúcs.

Párizsban 2,8 százalékkal drágult a búza, elérve a tonnánkénti 261 eurós árat, mely szintén két éves rekordot jelent.

Az ármozgásokat elsősorban az USDA legfrissebb előrejelzései indukálták, mely szerint jelentősen emelkedni fog a kereslet a gabonafélék iránt, nem csak az Argentínát sújtó szárazság, de a bioethanol gyártók felvásárlásai miatt is. A hivatal szerint mind az azonnali, mind a határidős piacon drágulás várható.

Kritikusan szűkösek a készletek

Hasonlóan vélekedik az FCStone Group amerikai kereskedő és elemzőcég, valamint a Macquarie bank elemzői is, akik szerint a trend folytatódni fog a jövőben is. "A nyilvánosságra hozott adatok fényében mind a kukorica, mind a szójabab készletek igen szűkösek. Az emelkedő árak azonban a kínálati szint közelébe szoríthatják a keresletet" - állítják a bankház elemzői.

Az USDA prognózisa szerint az Egyesült Államok kukorica készletei a 2010-11-es gazdasági év végére akár felére, 745 millió bushelre csökkenhetnek, amely 90 millió bushellel kevesebb a legutóbbi előrejelzésnél. Mindezt azzal indokolják, hogy a korábban várt őszi vetéshozamnál hektáronként 1,5 bushellel kevesebbel lehet számolni, és a bioethanol gyárak is mintegy 100 millió bushellel növelik keresletüket.

Ami a globális készlet felhasználási arányokat illeti, a kukorica 2006/2007 gazdasági évi 15 százalék körüli mélypontja után most ismét ezt a szintet közelíti, ami azt jelenti, hogy a felhalmozott kukorica készletek a fogyasztási igény ismét egyre kisebb hányadát fedezik.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?