Kukoricából rekordtermésünk lehet

agrarszektor.hu
Akár 25 százalékkal kevesebb búza és repce teremhet az idén a belvíz okozta károk miatt Magyarországon, ugyanakkor kukoricából rekordmennyiséget takaríthatnak be - állítják a Világgazdaság által megkérdezett szakértők.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Eddig 200 ezer hektárnyi búza, repce és más kalászos vetemény pusztult el, ez 15 milliárd forintos kárt jelent a gazdálkodóknak. Becslések szerint egymillió hektárnyi a terület, amelyet elöntött a belvíz, vagy úgy átnedvesedett, hogy művelésre alkalmatlanná vált.

A búza termésterülete az idén mindössze 850 ezer hektár körül alakulhat, ilyen kirívóan alacsony érték a rendszerváltás óta mindössze kétszer, utoljára a belvízzel különösen sújtott 1999-es évben volt. Száraz, napsütéses tavaszi időjárás esetén azonban a gazdák tömegesen állhatnak át kukoricatermesztésre. A jó árfolyama miatt is vonzó tengeriből akár 9 millió tonna is teremhet az idén, ez rekordértéknek számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?