Baranya megyét sem kíméli az aszály: hatalmasak lehetnek a károk

agrarszektor.hu
Óriási károkat okoz a magyar gazdáknak a 20 éve nem látott nagyságú aszály, ami alól Baranya megye termőföldjei sem képeznek kivételt. A vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti: a búza és a repce van a legnagyobb veszélyben.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Utoljára szeptember 3-án volt a termőföldeket kielégítő mennyiségű csapadék Baranya területén - írja a www.bama.hu. Mivel nem volt hosszan tartó tél, és a hótakaró sem volt elegendő nagyságú, ezért szárazság alakult ki. Így a termőföldek minősége a megye területén jóval rosszabb az országos átlagnál.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A terméskép jelenleg vegyes, és áprilisig nem lehet megmondani pontosan mekkorák a károk - mondta Rittlinger József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. Azt azonban már most lehet tudni, hogy a vízhiány főleg az őszi gabonákat érinti, és jól látszik, hogy a búza sokkal rosszabb állapotban van, mint a repce. Ugyanis aki a szárazság miatt csak október végén, novemberben vetett, annak nem bokrosodott az állománya, a vízhiány pedig ezen felül megnehezíti a kukorica, illetve a napraforgó vetését a kemény termőtalaj miatt. Ráadásul az aszályos idő kedvez a kártevőknek, ezért fontos a korai felismerésük - tájékoztatott a megyei elnök.

A megyében a gazdák csak csekély részének van működő öntöző berendezése, mivel az öntözésfejlesztési programok még csak most indultak el. Így a legtöbben abban tudnak reménykedni, hogy jön egy nagyobb esőzés.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31