Versenyhivatalhoz fordult a gazda-érdekképviselet

agrarszektor.hu
A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordult január 13-án az agrárpiaci rendtartásról szóló, a múlt évben módosított törvény megsértése miatt, mivel egyes mezőgazdasági integrátorok és termeltető cégek továbbra is kártérítésre, úgynevezett fedezetvásárlásra kötelezik a vis maiort jelentő gazdálkodókat - tájékoztat az Agroline.hu a csütörtöki sajtótájékoztatóról.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Jakab István, a Magosz elnöke, az Országgyűlés alelnöke elmondta, azért fordultak a GVH-hoz, hogy a versenyhivatal tartassa be a hatályban lévő jogszabályokat, ugyanis a levélben jelzett kereskedelmi és integrátori szervezetek törvénysértő módon visszaéltek és -élnek erőfölényükkel, továbbá tisztességtelen piaci magatartást tanúsítanak azokkal a gazdálkodókkal szemben, akik természeti okok miatt nem tudnak, illetve nem tudtak szerződésben rögzített szállítási kötelezettségüknek eleget tenni.

Ez utóbbi vis maior helyzetnek minősül, mivel a gazdálkodók rajtuk kívül álló ok miatt nem tudták, illetve nem tudják teljesíteni a szerződést. Ezt a módosított agrárrendtartási törvény is kimondja.

Jakab kitért arra is: a gazdálkodóknak a kereskedelmi, illetve az integrátor cégek olyan leveleket postáznak, amelyben felszólítják őket arra, hogy a fedezetvásárlás költségeit térítsék meg cégeiknek. Ezt a Magosz elnöke a jó erkölcsbe ütköző ténykedésnek tartja.

Példaként említette, hogy százezer hektárról nem lehetett a mostoha időjárás miatt betakarítani a gabonát, illetve az olajos növényeket. Az integrátorok, illetve a kereskedelmi cégek pedig mintegy 50 milliárd forintot követelnek összességében a gazdálkodóktól.

A Magosz elnöke beszélt arról is, hogy az idei termés biztonsága érdekében minden szükséges intézkedést meg kell hozni azért, hogy a belvizes területek nagysága drasztikusan csökkenjen. Jelenleg mintegy 360 ezer hektárt borít belvíz, és mintegy 640 ezer hektár annyira átázott terület, hogy azon mezőgazdasági munkákat nem lehet végezni - közölte a Magosz elnöke. Jelezte egyben azt is, hogy Magyarországon az ország ellátására szükséges kenyérgabona-mennyiség rendelkezésre áll, ám szerinte szükséges a fokozott ellenőrzés annak érdekében, hogy ez így is maradjon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?