Túl magas gabonaárak? Még nem járunk a csúcsnál!

agrarszektor.hu
A gabonakészletek folyamatos csökkenése nyomán egyre magasabbra szökő árak úgy tűnik, mégsem adtak kellő lökést a termelőknek: az amerikai Szövetségi Mezőgazdasági Hivatal (USDA) tegnapi adatai szerint a várakozásokat alulmúló szinten növekedett ugyanis a vetésterület, ami további áremelkedésre adhat okot.

Az USDA tegnap nyilvánosságra hozott adatai alapján az Egyesült Államok kukorica készletei a hónap elejére 6,53 milliárd bushelre csökkentek, amely éves szinten 15 százalékos esést, és mintegy 170 millió bushellel marad el a korábban előre jelzett szinttől. Ez mintegy 1 millió hektárnyi vetésterületen termelhető kukoricának felel meg.

Amennyiben az elmúlt szezonban végbement gabonadrágulás nyomán az amerikai termelők - akik a legnagyobb kukoricaexportőrök a világon - valóban arra törekedtek volna, hogy maximalizálják a vetésterületet, és növeljék a termelékenységet, nem kellene most borúsan tekintenünk az idei várható termésmennyiségre - állítják az USDA szakértői.

Ezzzel szemben mindössez 8,6 millió hektárral nőtt a nyolc legfontosabb gabonaféle vetésterülete, amely 1,2 millióval alacsonyabb az USDA által várt szinttől, és 6 millióval a 15 évvel ezelőtti rekord vetésterület nagyságtól.

Kukorica esetében összesen mintegy 4 millióval emelkedik a vetésterület, búza esetében 10 százalékos bővülésról számol be a hivatal, míg szója esetében csökken a megművelt területek nagysága az Egyesült Államokban.

A hónap elején a gabonaárak emelkedésének megtorpanása sokakat vásárlásra ösztönzött: Kína mellett a Tyson húsipari óriásvállalat is jelentős kukorciakészleteket vásárolt a közelmúltban. Ennek megfelelően az USDA azt jósolja, hogy idén nyáron különösen szűkössé válhatnak a kukorica- és szójakészletek, és csak reménykedni lehet, hogy a 2011-12-es év jobb termést eredményez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?