Bizottsági figyelmeztetést kapott hazánk!

agrarszektor.hu
A Bizottság nyomatékosan felszólítja Magyarországot, hogy tegyen eleget az európai természetvédelmi jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Európai Bizottság felkérte Magyarországot, hogy orvosolja a természetvédelmi hiányosságokat egy olyan területen, amely világszerte veszélyeztetett madárfajoknak ad otthont. A projekt kapcsán nem került sor hatásvizsgálatra, ami ellentétes az uniós jogszabályokkal. A környezetvédelmi biztos, Janez Potoènik ajánlására a Bizottság ezért indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak. Ha Magyarország két hónapon belül nem rendezi a jogsértő helyzetet, a Bizottság az ügyet az Európai Unió Bírósága elé terjesztheti. 

A magyar hatóságok 2007-ben elektromos légvezeték építését engedélyezték az uniós madárvédelmi irányelv értelmében védett területnek minősülő "Felső-kiskunsági szikes puszták és turjánvidék" területén. Az 1400 m hosszú vezeték olyan területet keresztez, amely számos veszélyeztetett madárfaj, köztük a világszerte veszélyeztetett túzok (Otis tarda) élőhelye. 

A vezeték olyan területet szel át, amely korábban a túzok magyarországi védelmére létrehozott, a Bizottság által társfinanszírozott LIFE-természet program része volt. A program egyik célkitűzése a kifejlett egyedek mortalitását előidéző fő tényezők csökkentése volt, különös tekintettel a túzok hagyományos dürgő- és telelőhelyeit összekötő légi folyosót keresztező légvezetékek veszélyes szakaszainak eltávolítására. A vezeték megléte ezért e program célkitűzéseivel is összeegyeztethetetlennek tűnik.

A Bizottság 2008-ban jogsértési eljárást indított. Az ügyet ezt követően 2010 elején lezárták, miután a magyar hatóságok vállalták, hogy 2011 áprilisáig eltávolítják a légvezeték veszélyes szakaszait. A Bizottság értesülései szerint erre nem került sor, ezért uniós jogsértési eljárás keretében indokolással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A természet védelmét Európában két kulcsfontosságú jogszabály biztosítja: a madárvédelmi irányelv és az élőhelyvédelmi irányelv. A madárvédelmi irányelv alapján a tagállamoknak az arra legalkalmasabb területeket különleges természetvédelmi területté kell minősíteniük a vadon élő madárfajok védelme érdekében. Az élőhelyvédelmi irányelv megköveteli, hogy a tagállamok jelöljenek ki közösségi jelentőségű természeti területeket a természetes élőhelytípusok védelme érdekében, valamint hogy részesítsék védelemben az irányelvben felsorolt különböző fajokat. A különleges természetvédelmi területek és a közösségi jelentőségű természeti területek együtt alkotják a védett területek Natura 2000 hálózatát, mely az EU legfontosabb eszköze a természetes élőhelyek és az ott honos állat- és növényfajok védelmére. 

A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007-2013 közötti időszakban 2 143 milliárd EUR.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?