"Egy koca egy porta" - új program a sertésállomány növeléséért

agrarszektor.hu
A sertésállomány jelentős növelése érdekében indított új stratégiát a kormány, javaslataik egy részét pedig már el is juttatták a Nemzetgazdasági Minisztérium illetékes államtitkárságára.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Új sertéságazati stratégiát indít a kormány, melynek célja a sertésállomány megduplázása. Az "Egy koca, egy porta" program keretein belül egy-két éven belül 800 ezer-1 millió közötti plusz sertéssel számolnak - fejtette ki Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) elnöke szerdán Budapesten - számol be az mmgonline.

Azoknak, akik részt kívánnak venni a háztáji, a családi és a kisgazdaságokban történő sertéstartási és hízlalási programban, 100 oldalas kiadványt biztosít az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás (OMÉK). 

Reális cél, hogy a mostani 220ezres kocalétszámot 50ezerrel növeljék egy-két év alatt, ehhez persze elengedhetetlen a kormányzati támogatás, valamint a szoros összefogás, hogy a belföldön megtermelt árut az országon belül is lehessen eladni. Az állattulajdonosokat és az üzemek feldolgozóit is arra kell ösztönözni, hogy külföldi termékek helyett a hazaiakat a válasszák.

A VHT főtitkára szükségesnek tartja továbbá az áfa csökkentését a magyar áru versenyképességének fenntartása érdekében, ezzel növelve az áfa-körbe tartozó árualapot, és fehérítve a sertésszektort. Emellett kedvezően hatna a fogyasztási kedvre is, hiszen az adott termékek olcsóbak lennének.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03