Rátaláltak az első GMO-s kukoricabogárra

agrarszektor.hu
Az Amerikai Egyesült Államokban megjelent az első olyan kukoricabogár, mely károsodás nélkül képes megenni a GMO-s kukoricát.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A "szuperbogarat" Iowában, az USA legnagyobb kukoricatermő vidékén vették észre, itt található a legtöbb Monsanto-féle GMO kukoricatábla. Az úgynevezett kukoricaövben (Corn Belt) egy amerikai kutató négy táblában is megtalálta az ellenálló bogarakat, s ez némileg összeütközésbe kerül azzal a ténnyel, hogy a Monsato 2003-ban már kidolgozott egy kártevőnek ellenálló génmódosított takarmánynövény-magot. (A GMO kukoricába beépítették egy - a Bacillus thuringiensis nevű - baktérium néhány génjét, amelytől a növény olyan mérget termel, ami elpusztítja a kártevőt.)

Korábban a farmerek vetésforgót használtak védekezésül, szójával váltva a tengerit - így a következő évben a kártevők éhen pusztultak, mert a szóját nem eszik meg. Egy ideje a nagyobb haszon érdekében a gazdák nem alkalmazták a vetésforgót, és minden évben kukorica került a területekre, ezért volt szükség a bogarakat elpusztító GMO-s növényre.

A felfedezés azért fontos, mert Magyarország az új Alaptörvény szerint is kiáll a GMO-mentesség mellett, ez nemzetstratégiai érdek, így tud a világ ötödik legnagyobb vetőmag-exportőreként fennmaradni.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter 2011.április 27-én a vetőmagoknál fokozott GMO ellenőrzésre adott utasítást, a Mezőgazdasági Szakigazgatáasi hivatal (MgSzH) Növénytermesztési és Kertészeti igazgatóság szakemberei 4 szója- és 10 kukoricatételben találtak GMO-szennyeződést, ezek megsemmisítését pedig azonnal elrendelték.

A genetikailag módosított szervezetekkel szennyezett vetőmagok miatt károsult magyar gazdák hektáronként 360 ezer forint kártérítést kapnak az államtól. A kabinet 4 milliárd forintot különített el a kárrendezésre, a kormány és a GMO-szennyezett vetőmagok jelentős részét forgalmazó Monsanto között tárgyalások folynak a kártérítésről -  írja a hvg.hu

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?