A mezőgazdaságban a legtöbb a munkabaleset

agrarszektor.hu
Az Európai Munkahelyi Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség tanulmánya szerint a mezőgazdasági munkások között a nem halálos kimenetelű munkabalesetek 1,7-szer, míg a halálos balesetek háromszor gyakrabban fordulnak elő.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mezőgazdaság az egyik legveszélyesebb ágazat munkabalesetek tekintetében, ennek ellenére a munkavédelmi helyzet felmérése nem könnyű, hiszen legfőképp családi gazdaságok tevékenykednek a szektorban. Az Eurostat 2007-es adatai szerint 14,6 millióan − a munkaképes népesség 6 százaléka − éltek elsősorban a mezőgazdasági tevékenységükből az EU−27-ben. Túlnyomó többségük önfoglalkoztató volt, vagy a családi gazdaságban családtagként dolgozott - számol be a szakszervezetek.hu.

Magyarországon és az EU-s tagállamokban sem terjednek ki a munkavédelmi szabályok erre a körre, a munkabalesetek bejelentési hajlandósága pedig igen alacsony. További nehézséget jelent, hogy a mezőgazdasághoz kapcsolódik számos egyéb oldalágazat is, mint például a növénytermesztés vagy az élelmiszeripar. Túlzottan sokrétű tehát az ellátandó feladatok és a kapcsolódó karbantartás köre: a munkagépek, szerszámok karbantartásával kezdve az utak, vízelvezetők, épületek, raktárak, silók, hígtrágya-tárolók, öntözőrendszerek és elektromos berendezéseik rendben tartásáig.

Az állandó pénzhiány miatt a gazdák sokszor maguk vállalják a javításokat, nem ritkán kellő szaktudás vagy védőfelszerelés nélkül. A munkák során gyakran vannak kémiai expozíciónak kitéve például a növényvédő szerek használata miatt, vagy az állattartás során esetenként előforduló biológiai kockázatoknak − mint a zoonózis vagy a legionellabaktérium-fertőzés − köszönhetően.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?