Fazekas ösztönözné a biogazdálkodást

agrarszektor.hu
Háromszázezer hektárra szeretnénk növelni hazánkban a biogazdálkodás alá vont területek nagyságát 2020-ig, ezért a tárca ökológiai mezőgazdálkodási programot dolgoz ki. Kiemelten támogatjuk a biogazdálkodókat, segítséget nyújtunk az átálláshoz - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI) szakmai konferenciáján, a gödöllői Szent István Egyetemen. Az ÖMKI rendezvénye az ökológiai gazdálkodás elterjedését szeretné segíteni - írja a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az ágazat hazai helyzetéről szóló konferencia fővédnöke a szakminiszter, aki megnyitó beszédében kifejtette, hogy a 2020-ig szóló Vidékstratégia végrehajtási programjában, a Darányi Ignác Tervben kiemelt célként szerepel a biogazdálkodás fejlesztése. Fazekas Sándor hangsúlyozta, hogy még sok a teendő, de a tárca jelenleg is számos olyan pályázati lehetőséget biztosít, amely segíti a biogazdálkodás térnyerését. Genetikai erőforrások megőrzésére, őshonos és veszélyeztetett állatfajták tenyésztésére, zöldség- és gyümölcstermesztésre, illetve a Natura 2000 erdőterületek miatti kompenzációra is nyerhetnek támogatást a gazdák.

Magyarországon az ökológiai művelésbe vont területek nagysága az ország uniós csatlakozását követően nem nőtt, sőt egyes években enyhén visszaesett, pedig hazánk adottságai kiválóak az ökológiai gazdálkodáshoz. A miniszter kiemelte, hogy versenyképességünk megőrzéséért lépést kell tartanunk az európai unióval, melynek számos országában az elmúlt évtizedekben dinamikusan fejlődött ez a gazdálkodási forma.

Világosan látszik, hogy a közeljövőben a növekvő élelmiszer igény jelenti az egyik legnagyobb kihívást a világon - hívta fel a figyelmet a miniszter. A csak iparszerű mezőgazdasági módszerekkel termelt, szermaradványokkal terhelt élelmiszerekkel nem teremthető meg az élelmiszerbiztonság. Ez a gazdálkodási mód hosszú távon a talaj termőképességének romlásához, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, a foglalkoztatottság beszűküléséhez vezet. Az ökológiai gazdálkodással azonban megóvjuk a természeti erőforrásainkat, egészséges élelmiszereket állíthatunk elő és sokakat juttathatunk munkához, megélhetéshez-jelentette ki Fazekas Sándor.

A világban tapasztalható növekvő élelmiszerigény miatt is nagy jövő vár a Magyarországon előállított minőségi, ezen belül ökológiai gazdálkodásból származó élelmiszerekre. A tárca mindent megtesz, hogy minél több termelő válassza ezt a gazdálkodási formát - mondta a vidékfejlesztési miniszter.

Az ÖMKI konferenciáján az ágazat képviselői közös cselekvésre, és határozott lépések megvalósítására hívták fel a politikusokat,szakembereket, tudósokat, és a gazdálkodókat a magyarországi biogazdálkodás ügyének előmozdítása érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03