Aranyáron mérik ezeket az élelmiszereket itthon: durva, mennyibe kerülnek

Aranyáron mérik ezeket az élelmiszereket itthon: durva, mennyibe kerülnek

agrarszektor.hu
Manapság egyre több embernek fontos az, hogy kiegyensúlyozottan, egészségesebben és fenntarthatóbban éljen, étkezzen. Ebben kulcsszerepet játszhatnak a bio élelmiszerek, amik mondhatni, igen népszerűvé váltak a fogyasztók körében. Ugyanakkor nem lehet elmenni amellett sem, hogy ezek a termékek bizony drágábbak hagyományos társaiknál, sok esetben pedig nem is kevéssel. Alábbi cikkünkben annak jártunk utána, hogy mennyivel kell többet fizetni bizonyos bio termékekért a magyar boltokban, illetve annak, hogy mi lehet ennek az oka.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár nagyon trendi lett szinte minden elé odabiggyeszteni azt, hogy bio, érdemes tisztában lenni, hogy pontosan milyen termékek hogyan lehetnek valóban biok: a bio-, vagy más néven organikus élelmiszerek gyártása a fenntartható mezőgazdaság elvére épül, és akkor kaphatják meg a "bio" jelzőt, ha közel 100 százalékban ökológiai gazdálkodásból származnak. Ez azt jelenti, hogy nem használnak műtrágyát, sem pedig toxikus és szintetikus anyagokat a termesztés és gondozás során. Ugyanez vonatkozik a permetezésre is, hiszen csak olyan anyagokkal védhetik a növényeket, amik vízzel lemoshatóak, és nem szívódnak fel. Emellett az is nagyon fontos, hogy nem használható semmilyen génmanipulált szervezet és mag sem. Továbbá az is lényeges, hogy a használt föld 3 éve vegyszermentes állapotban legyen. Csak azokat a termékeket lehet ökocímkével ellátni, amelyek 95%-ban organikus anyagokból készülnek - írtuk meg korábban:

EZ IS ÉRDEKELHET

Ne feledjük, hogy a gazdáknak minden évben meg kell küzdeniük a gyomokkal és a kártevőkkel egyaránt. Ezért az ökológiai gazdálkodók is használhatnak növényvédő szereket, de ezek csak természetes eredetű növényekből, állatokból, mikroorganizmusokból, vagy ásványi anyagokból készített növényvédő szerek lehetnek, például illóolajok és növényi kivonatok. Ami az árakat illeti, valóban mélyebben kell a zsebünkbe nyúlnunk, ha bio élelmiszert szeretnénk vásárolni. De vajon mi lehet ennek az oka? Először is: ezeknek a termékeknek az egyik legfőbb jellemzője, hogy kisebb mennyiségben állíthatóak elő, mint a vegyszerekkel kezelt társaik, és sokak szerint egészségesebbek, illetve magasabb minőségűek is - ez az, amiért többet kell értük fizetni. Mindezek mellett az áruházakban, sőt, még a szállítás során is minden esetben el kell őket különíteni.

Aki úgy dönt, hogy biogazdálkodó lesz, és növényt szeretne termeszteni, akkor az alábbiaknak mindenképpen meg kell felelnie és figyelembe kell vennie: a talaj biológiai sokféleségének fenntartását, javítását, ezáltal a talajtömörödést, a szerves anyagcsökkenést és talajeróziót meg kell előzni. A melléktermékeket (mind növényit, mind állatit) vissza kell forgatni és olyan technológiát kell használni, amivel elkerülhető vagy minimálisra csökkenthető a környezetszennyezés. Mindezen kívül nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az öko növényeket az altalajjal és az alapkőzettel kapcsolatban álló élő talajban kell termeszteni. Ez alól kivételt képez az, ha a vízben természetes módon termesztették, a magokat nedvesítéssel csíráztatták, illetve a konténeres palántákat (kiültetésig), a gyógynövényeket is lehet vízben nevelni. A hidroponikus termesztés azonban tilos. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hasonlóan nagy a szigor az állattenyésztésnél is: nagyon fontos, hogy a talajtermékenységet fenntartsák (például trágyaelhelyezéssel), és nagy hangsúlyt kell fektetni a takarmányozásra is, hiszen ökológiai takarmányt kell etetni az állatokkal. Legeltetni is kell a jószágokat, valamint megfelelő teret kell biztosítani számukra. Állatállomány meghatározásánál figyelembe kell venni, hogy az adott területen mekkora a rendelkezésre álló férőhely és mekkora az állateltartó képessége. Minderről részletesen is írtunk korábban, amit ide kattintva lehet elolvasni.

Egyre többen vágnak bele a biotermelésbe EU-szerte

Az Agrárszektor is beszámolt arról, hogy 2022-ben soha nem látott ütemben nem nőtt a világon az öko területek mérete. 2021-hez képest 26,6 százalékos a globális területbővülés. Az Európai Unióban 2022-ben, az előző évhez képest 5,1%-kal nőtt az ökológiai mezőgazdasági területek mérete, így összesen 16,9 millió hektáron folyt biogazdálkodás. Az ökológiai területek aránya ezzel először haladta meg a mezőgazdasági területeket 10%-át az Európai Unióban (10,4%), ami mérföldkő az ambiciózus 25%-os célkitűzés felé, amit 2030-ig irányzott elő az Európai Bizottság. Ami pedig Magyarországot illeti, a KSH adatai szerint 2022-ben 1 320 517 ha, tehát a mezőgazdasági területek 6,3% volt ökológiai művelésben.  

EZ IS ÉRDEKELHET

Tényleg megkérik a biotermékek árát

Mint már említettük, a biotermékek drágábbak a hagyományos társaiknál. Most néhány alapélelmiszer esetében megnéztük, hogy pontosan mennyivel kell értük többet fizetnünk. A Tesco, az Auchan és a Spar kínálatából válogattunk:

  • Egy kilogramm fehér kenyér a Tescoban 800 forint, míg az Auchanban 418 forint. Ha valaki bio kenyeret szeretne fogyasztani, annak átlagosan nagyjából 1800 forintot kell érte fizetnie.
  • Egy kilogramm banán az Auchanban 685 forint, a Tescoban 600 forint, a Sparban 700 forint. A bio banán pedig a Sparban és a Tescoban 1000 forint.
  • A 2,8%-os literes tej az Auchanban 267 és 345 forint között míg, a bio tej 542 forint. A Tesconál a „sima” tej ára megegyezik az Auchanéval, a bio tej viszont olcsóbb, 393 forint.
  • A fürtös paradicsom kilója 900 forint a Tescoban, a Sparban 1855 forint. Utóbbiban bio fürtös paradicsomot nem találtunk, koktélparadicsomot viszont igen, 2796 forintos áron.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?