Nem lesz orosz gabonaexport-tilalom

agrarszektor.hu
Mégsem lesz gabonaexport-tilalom az oroszoknál, hat százalékkal nőttek az élelmiszerárak júliusban a FAO legújabb jelentése szerint, miközben egyre kevesebb a szalmonellás tojótyúk Amerikában, India pedig éppen vámot vetne ki a cukorexportra.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az oroszok egyelőre a gabonaexport-tilalom ellen döntöttek, hiába tűnik úgy, hogy a termés nagyon rossz lesz. És akár lenni is okok arra, hogy megvédjék a hazai készleteket. Ezzel az oroszok enyhítették a gabonafelvásárlók félelmeit, de azért nyitva hagyták a lehetőségét annak, hogy a jövőben esetleg exportvámot vezetnek be, írta az agrimoney.com internetes mezőgazdasági portál.

Orosz exporttilalom nem lesz, de vám még lehet

Arkady Dvorkovich, az orosz helyettes miniszterelnök az orosz élelmiszerbiztonsági bizottság ülése után közölte, hogy egyelőre semmi alap nincs ahhoz, hogy korlátozzák az exportot. "Exportvámok bármikor bejátszhatnak. Ha nem idén, akkor esetleg jövőre."- tette hozzá a helyettes miniszterelnök.

Dvorkovich az idén betakarított orosz gabonamennyiséget 75-80 millió tonnára teszi, az exportra szánt készletek mennyiségét 2012-13 pedig 10-12 millió tonnára.

 


Növekvő élelmiszerárak

Az élelmiszerárak 6 százalékkal nőttek júliusban a FAO legújabb jelentése szerint. Négy hónapja ez az első eset, hogy emelkedtek az élelmiszerárak. A jelentős növekedés kiváltója az az élelmiszerinflációtól való félelem, amit az 50 éve nem látott amerikai szárazság váltott ki, majd a FAO árindexének 3 hónapos esése követette.

Kevesebb a szalmonellás tojótyúk Amerikában

Tovább csökkent a szalmonellás tojótyúkok arány év/év alapon Amerikában. 2007-ben még a tojótyúkok 8,5 százaléka volt szalmonellás, 2010-ben ez a szám már csak 6,7 százalékos volt, tavaly pedig 6,5 százalék volt az arányuk, derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium adataiból.

India cexportvámot vet ki a cukorra

India exportvámot vetne ki a cukorra, mert a helyi árak nagyon a magasba szöktek, nyilatkozták indiai kormányzati források az agro-net.com internetes mezőgazdasági portálnak.

A kormány 10 százalékkal szeretné visszavágni az exportot, hogy csökkentsék a tengerentúli eladások és kontrol alatt tartsák a hazai árakat, miközben a nagy szárazság csökkenti a farmok termelését. Augusztusra pedig 500 ezer tonna cukrot öntenének pluszba a piacra, hogy nagyobb legyen a kínálat a hazai piacon, ahol az árak a magasba szöktek. Az indiai kormány egyébként minden hónapban meghatározza, hogy mennyi cukrot adhatnak el a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 14:14