A Morgan Stanley továbbra is gabonaár-emelkedést vár

agrarszektor.hu
Az elmúlt hetek oldalazó mozgása, illetve az elmúlt napok árfolyamcsökkenései alapján a legtöbb elemző a gabonaárak csökkenését várja, a Morgan Stanley azonban biztos a kukorica és a szójabab árának emelkedésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cash-elszámolást nézve kedden is mindhárom termény folytatta az esést, a búza 862 US centen kezdte a napot, és közel 8 ponttal lejjebb, 854 US centen zárta a kereskedést. A kukorica esetében 6 centes elmozdulás volt megfigyelhető tegnap, 795 US centen kezdtek el vele kereskedni, de a nap végén 790 US cent alatt zárt, 789,4 centen, mondta Länger Péter, a Solar Capital árutőzsdei kereskedője.

" A szója esetében nem volt ekkora eltérés a nyitó és záró ár között, mindössze 3 centtel értékelődött le a termény, 1735-ről 1732-re csökkent az árfolyam. Az érdekes itt első sorban az volt, hogy a kereskedés során igen széles sávban folyt a kereskedés a szójababbal, 1742 volt a legmagasabb ára, míg a minimum 1742 US cent. Ez azért fontos, mert a kereskedés során nem tudott egyértelmű irányt találni a termék, ez pedig valószínűsíti, hogy a közeljövőben újból emelkedés előtt állhat a szójabab." - tette hozzá az árutőzsdei kereskedő.

Hasonló vélemányen van a Morgan Stanley is, akik továbbra is bika hangulatban figyeli a gabonaárakat: a cég árutőzsdei csapata szerint a szójabab ára továbbra is nem várt mértékben fog emelkedni, a kukoricatermésre adott ProFarmer által kiadott előrejelzés - ami valamivel alacsonyabb kukoricaterméssel számol mint az USDA - pedig még mindig optimista a szakértők szerint, írta az agrimoney.com online agrárpénzügyi portál.

Az árutőzsdei csapat arra alapozza a várakozásait, hogy múlt héten részt vettek a ProFarmerrel azon a szakmai úton, amely alatt a szójabab-és kukoricatermelő államokat látogatták végig, és amit láttak, azok alapján teljesen indokolt mind a két termény árának további emelkedését várni.
A bank azt is megkérdőjelezi, hogy vajon a metőgazdasági minisztérium előrejelzése, miszerint a betakarított kukorica 90,6 százaléka gabonaterményként lesz betakratíva nem pedig silótakarmánynak, szintén nem túl optimista-e. 

“A betakarított területek nagyságában még mindig nincs konszenzus az előrejelzések között, de a csapatunk úgy látja, hogy idén sokkal több kukoricát fognak silótakarmányként betakarítani, mint gabonatermésként." - nyilatkozták a bank szakértői.

A bank így továbbra is fenntartja azt a nézetét, hogy a kukoricával bevetett termőterületek 88,7 százalékát fogják nem silótakarmányként learatni. Ez a szám 2 százalékkal alacsonyabb, mint a ProFarmer előrejelzése.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?