2022 sem lesz egyszerű: felköthetik a gatyájukat ezek a magyar gazdák

2022 sem lesz egyszerű: felköthetik a gatyájukat ezek a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az biztos, hogy 2022-ben is rendkívül volatilis gabonapiac várható, számtalan tényező alakulásától függ, hogyan alakulnak majd az árak idén - hangzott el a 40. AGROmashEXPO szántóföldi szakmai napján. Ráadásul, az elektromos áram, a földgáz, az inputanyagok ára, valamint a bérköltségek is az egekben vannak, mindezek hatására pedig a termelési költségek alsó hangon is 30-40 százalékkal megemelkedtek. Ahhoz, hogy eredményesen és versenyképesen tudjon ma működni egy termelő, okszerű gazdálkodásra van szükség, és fel kell ismerni azt, hogy nem biztos, hogy az eddigi gyakorlatok a jók, és jelentik a biztos megoldást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

2020 második felétől egészen 2021 decemberéig történelmi mértékű változások jellemezték a gabonafélék árának alakulását, és 2022-ben is rendkívül volatilis piac várható - hangsúlyozta Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) igazgatója. Az árakat számtalan tényező befolyásolja, jelenleg az első helyen egyértelműen a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések szerepelnek. Ezt követi a beruházási és fogyasztói magatartás, az energia-és nyersanyagpiaci kereslet és kínálat, az ellátási láncok (inputok, mobilitás, nyersanyagok és feldolgozott termékek), valamint a vállalkozások pénzügyi helyzete. Emellett nagy hatása van a piacokra a különböző geopolitikai konfliktusoknak, illetve Kína sertéságazatának és takarmányigényének is. Azt már most látni, hogy hiába lesz globálisan rekordtermés búzából 2021-2022-ben, ez a mennyiség nem lesz elég az igények kielégítésére, a készletek folyamatosan csökkennek, ugyanakkor a kukoricánál biztos, hogy nőni fognak.

Gyenei Ferenc, a Bio-Nat Kft. ügyvezetője a gabonapiac helyzetére és hatására reflektálva elmondta, szerinte most rosszabb a helyzet, mint tavaly volt, hiszen az elektromos áram, a földgáz, az energiahordozók ára, valamint a bérköltségek több mint 20 százalékkal emelkedtek, a termelési költségek pedig alsó hangon is 30-40 százalékkal nőttek. 

Olyan árak kellenek, amelyekkel a termelő meg tudja tartani az eredményességét. El kell engedni szerintem azt, hogy a semmi nem számít alapon szórjuk a műtrágyát, vissza lehet térni az okszerű tápanyaghasználathoz, és sokszor érdemes megkeresni az alternatív megoldásokat is. Nem biztos, hogy az eddigi gyakorlatok jók, és az sem biztos, hogy Magyarországon minden területen növénytermesztést kell folytatni. Az okszerű gazdálkodást kell kiemelni, hatékonyan kellene olyan termékeket termelni, amikkel versenyképesek tudunk lenni

 - közölte a szakember.

Habár a mostani kukoricamennyiség elmarad az átlagostól, illetve az elvártól, minőségi kihívások, raktározási problémák is gyakran akadnak - emelte ki Párkányi Gábor a Mertcontrol üzletágvezetője. Kiemelte, ezt a kisebb mennyiségű kukoricát sem sikerül minden termelőnek úgy megőriznie, ahogy betakarította, aminek egyik oka, hogy olyan hőhidak, valamint páralecsapódások alakultak az utóbbi hetekben, ami az áru romlását, penészedését eredméynezte.

A szántóföldi gombák az olyan, számukra ideális körülmények között, mint a megfelelő pára és hőmérséket, tovább élnek a tárolókban is. Vannak azonban olyan gombák, amelyek az aszályos, csapadékhiányos időszakban érzik jól magukat. Arra figyelmeztetünk tehát minden termelőt, hogy legyenek figyelmesek, és próbálják megőrizni a minőséget, hiszen a jelenlegi terményárak mellett, luxus erre nem figyelni

 - hangsúlyozta.

Az elmúlt fél évben nagyon hektikus volt a kukoricaipar, az utóbbi másfél hónapban azonban ha minimálisan is, de konszolidálódott, és az extrém magas árak picit visszaestek - mondta Reng Zoltán, a Hungrana vezérigazgatója. Kiemelte, ennek egyik oka, hogy beindult az import, illetve az, hogy a termésvárakozás jobb lett, mint amit 2021 nyarán prognosztizáltak, és habár a mennyiség még így is elmarad a sokéves átlagtól, de bőven fedezi a hazai igényeket. Ugyanakkor biztos, hogy az exportszámok nagyon alacsonyak lesznek az első negyedévben, így nagy mennyiségű kukorica maradhat az országban. 

Mi az év szinte minden napján kint vagyunk a piacon és vásárolgatunk, hiszen a kukoricát nem lehet mindig a legjobb áron megvenni. A cégünk minden évben stratégiai terv alapján működik, és habár szinte mindennek emelkedett az ára minimum 20, de van ahol 60 százalékkal is, mi a késztermékek árába is át tudtuk ezt vinni. Ha erre nem lett volna lehetőségünk, lehet már nem működnénk idén

 - közölte a szakember.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?