Befellegzett a Gyulainak is

agrarszektor.hu
A múlt heti kisebb leépítés után újabb 300 embert küldenek el a megmaradt 360 fős állományból. A jelek szerint hiába kapták meg a kiemelt stratégiai jelentőségű státuszt a közelmúltban bajba került húsüzemek, a termelést és a munkahelyeket nem sikerült megmenteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A megmaradó munkaerő feladata csupán az állapotmegőrzés és a karbantartás lesz a felszámolási eljárás végéig, a termeléshez ez nem lesz elegendő. A csoportos létszámleépítés mögött a húsüzem tartalékainak végső kimerülése húzódik meg. Máté Istvánné, a felszámolást végző Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. megbízott felszámolója indoklása szerint irreális ennyi embert foglalkoztatni, miközben a termelés folytatására középtávon nincs esély.

Alt Norbert, Gyula alpolgármestere úgy érzékeli, hogy bár az önkormányzat annak ellenére követett el mindent a termelés folytatódása érdekében, hogy nem rendelkezik tulajdonrésszel az üzemben, sem helyi sem országos értelemben nem tapasztalnak érdemi elmozdulást az ügyben. Az alpolgármester szerint a felszámolótól is elvárható lenne a termelés fenntartására és a munkahelyek védelmére tett erőfeszítés, az azonnali leépítés és bezárás elfogadhatatlan. "Ha egy stratégiailag kiemelt vállalatnál a felszámolás két hónapon belül a termelés azonnali befejezését és a dolgozók csoportos elbocsátását jelenti, akkor az több, mint felháborító." - nyilatkozta az MTI-nek.

A Kapuvárról érkező rossz hírek után úgy látszik a Gyulai Hús felett megkonduló vészharangok már a Húsipari Dolgozók Szakszervezeténél is utolsó csepp volt a pohárban, a szervezet a jövő hét második felére demonstrációt szervez Budapestre. A HDSZ indoklása szerint nem lehet tovább halogatni a konkrét cselekvést, a rendszerváltáskor működő 21 nagy húsipari vállalkozások száma idén Gyula és Kapuvár csődjével már pusztán ötre csökkent. Az ágazatot ellehetetlenítő tényezők között a szakszervezet közleménye a feketegazdaságot, feketeforgalmazást, az értékesítési csatornák koncentrálódását, illetve az ebből fakadó hátrányokat, az alultőkésítettséget, a hitelhez jutás nehézségeit, a fejlesztési források hiányát, a szükséges beruházások elmaradását említi, jelezve, hogy az elmúlt évtizedekben egyik problémára sem sikerült megoldást találni.

A szervezet közleményében ugyancsak értetlenségét fejezi ki mind a Kapuvári Húsipari Zrt. mind a Gyulai Húskombinát Zrt. felszámolásának módjával. Ismert, hogy mindkét céget stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánították, éppen ezért felszámolásukat az állam végzi a Hitelintézeti Nonprofit Kft.-n keresztül. Ezzel együtt a munkahelyek és a termelés megóvásának célja legkevésbé sem látszik teljesülni, már az is felmerült, hogy jobban jártak volna az említett cégek, ha magánfelszámolás zajlana, melyben a felszámoló anyagilag is érdekelt lenne a sikeres működtetésben a felszámolás ideje alatt.

A helyzet visszásságát a szaktárca is érzékeli, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter Budai Gyula államtitkárt jelölte ki, haladéktalanul kezdjen tárgyalásokat a PSZÁF vezetésével, mivel a minisztérium céljaival ellentétben az általa kijelölt felszámoló nem képes megóvni a húsipari munkavállalók érdekeit.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?