A Zsámbéki-medence régi gyümölcsfajtáit gyűjti össze a Pilisi Parkerdő

agrarszektor.hu
A Zsámbéki-medence eltűnőben lévő gyümölcsfajtáinak megőrzését tűzte ki célul a Pilisi Parkerdő Zrt: a lakosság segítségével létrejövő gyűjtemény dokumentálása és bemutatása mellett szeretnék újraéleszteni a szóban forgó fajtákat - mondta el az MTI-nek Lomniczi Gergely, a társaság szóvivője szerdán.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A parkerdő szakemberei azokat a ritka, régebben elterjedt, a vidék termőhelyi adottságaihoz jól alkalmazkodó hagyományos gyümölcsfajtákat keresik, amelyek ma már eltűnőben vannak. "A programhoz a helyi lakosság segítségét kérjük. Elsősorban alma-, körte-, szilva-, cseresznye-, meggy- és kajszifajtákról származó szaporítóanyagot szeretnénk begyűjteni, az oltványokból pedig ősszel a programban részt vevők is igényelhetnek" - közölte a szóvivő.

Tájékoztatása szerint a gyümölcsfajták megőrzésére új ültetvény létesül, a létrejövő állományról dokumentáció készül, aminek során rögzítik a fajták jellemzőit, a gyümölcsfeldolgozási hagyományokat, de tervezik a környék gyümölcstermesztési tradícióit is feleleveníteni. A Budakeszi Erdészet területén 2011 tavaszán már létrejött egy közel 3 hektáros, régi gyümölcsfajtákból álló gyűjtemény, ahol az ország különböző tájairól, illetve a határon túlról származó alma-, körte-, szilva- és cseresznyefajtákat mutatják be. A mostani kezdeményezés révén 2013-tól a Zsámbéki-medencére jellemző, helybéli fajtákkal bővülhet a gyűjtemény - fűzte hozzá Lomniczi Gergely.

A programban való részvétel lehetőségeiről az érintett települések önkormányzatainál vagy a www.parkerdo.hu oldalon lehet tájékozódni.

(MTI)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?