Utódlás az agrárszektorban: Égető kérdések

agrarszektor.hu
Az agrárszektor napjainkban komoly utódlási és tőkebevonási kihívásokkal néz szembe, ráadásul a vezetői generációváltás problémája Magyarországon egy hullámban jelentkezik - hangzott el a Gabonatermesztők Országos Szövetsége és Deloitte Zrt. közös szervezésű konferenciáján, ahol az agráriparban működő vállatok legfontosabb kihívásait és azok lehetséges megoldásait mutatták be a szakértők.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A konferenciát megnyitó Czerván György előadásában az ágazat tavalyi viszontagságos évben is kiemelkedőnek számító teljesítményét, folyamatos fejlődését méltatta. A Vidékfejlesztési Minisztérium Agrárgazdaságért felelős államtitkára emlékeztetett arra, arra, hogy a kormánynak kedvező pozíciót sikerült kiharcolnia az EU 2014-2020 közötti költségvetési időszakára vonatkozóan, mert bár a közös agrárpolitika támogatására szánt összeg csökkenni fog a következő években, a Magyarországnak jutó támogatás aránya nő. Hazánk több támogatást kap, mint amennyit be kell fizetnie, a következő időszakra nézve 25 milliárd eurós nettó pozícióval rendelkezik, ami Lengyelország és Románia mögött a harmadik legjobb az összes tagállam között. Az államtitkár hozzátette, hogy jelenleg részletes vita előtt áll az új földtörvény, amelyhez a kormány több, a hazai gazdaságok szempontjából fontos módosítási javaslat benyújtására készül. A javaslatok célja a vidéki foglalkoztatás növelése, a középbirtokok megerősítése, a saját munkavégzésen alapuló foglalkoztatás bővítése, és ezzel a hazai vállalkozások versenyképességének javítása.

Csűrös Balázs, a Deloitte Zrt. Pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója kiemelte: "A családi vállalkozások esetén különösen fontos az utódlás kérdése, hiszen a vezetéssel járó feladatok és felelősségek átadása egy bonyolult folyamat, amely jelentős tervezést és előkészítést igényel. Az ilyen típusú cégek túlélési rátája becslések szerint 25 és 35 százalék között van az első generációváltásnál, és mindössze 15 százalék a másodiknál. A viszonylag rossz arány csak részben vezethető vissza arra, hogy az utódok eladják a vállalkozást, jelentős ugyanis azon esetek száma, amikor a vállalkozás az új vezetők felkészületlensége vagy tapasztalatlansága miatt válik működésképtelenné, és bukik el."

Minden családi vállalkozásnak szüksége van egy átgondolt utódlási tervre. Ha a családon belül nincs kijelölt vezető-utód, akkor hatékony utódlási modell lehet a vezetés átadása egy, a menedzsmentből érkező megbízható partnernek, illetve egy külső stratégiai vagy pénzügyi befektetőnek. A tőkebevonás sikere több kulcskérdéstől függ, például attól, hogy sikerül-e megfelelően felkészíteni az adott szervezet menedzsmentjét az átmenetre, biztosítható-e a folyamatos működés és megteremthető-e a megfelelő transzparencia a szervezeten belül. Fontos, hogy maga a tulajdonos is megfelelő időt szánjon saját, személyes felkészülésére, hiszen a kontroll átadása nem egyszerű feladat, ennek során sokszor érzelmi kötődéssel is számolni kell.

Tömör László, a Budapest Bank agrárszakértője a konferencián elmondta: "Az agrárium jövője és így a szektorban végbemenő generációváltás stratégiai kérdés, ezért is tartottuk fontosnak a Budapest Banknál azt alaposabban megvizsgálni. Közelmúltban végzett kutatásunk eredménye szerint a cégek felénél már a következő 5-10 évben aktuálissá válik az utódlás, ugyanakkor a tulajdonosok többsége még nem szemelte ki utódját, és még kevesebben vannak, akik már el is kezdték a tudás átadást, holott ez több évet vesz igénybe. A családi vállalkozások vezetői valamelyest tudatosabbak ezen a téren: közel 70 százalékuk tudja már, hogy ki viszi tovább a céget. Ez azért kardinális szempont, mert a menedzsment felkészültsége a legfontosabb tényező, amely biztosítja a stabil, folyamatos működést és egyben a banki finanszírozhatóságot is. Ügyfeleink ezen a téren is számíthatnak tanácsainkra, sokan élnek is ezzel, és nem csak pénzügyi, de a menedzsmenttel kapcsolatos kérdésekben is kikérik a véleményünket."

Szép Péter, a Deloitte Zrt. Üzletviteli tanácsadás üzletágának partnere előadásában elmondta: "A mezőgazdasági vállalkozásoknál mind az operatív irányítás, mind a stratégiai tervezés sikere szempontjából alapvető elvárás, hogy a szervezeten belüli információk áramlásának útja, azok összegyűjtésének, rendszerezésének és értékelésének módja megfelelően dokumentált legyen. A könyvelésből, illetve kontrollingból származó információk minden egyes üzleti döntés előkészítésénél létfontosságúak lehetnek, hiszen a vállalkozás bármilyen váratlan helyzetben, például egy kedvező felvásárlási lehetőség esetén is csak hiteles és naprakész adatokra támaszkodva tud jól reagálni. Külföldi terjeszkedés, vagy bármilyen külső tőkebevonás során a vállalkozásnak ugyancsak hitelesen kell bemutatnia tevékenységét, ehhez viszont mindenekelőtt jó önismeretre van szükség, tehát a cégnek megfelelő részletességgel önmaga felé is le kell tudnia írni a működését."

Fontos, hogy a vállalkozás tisztában legyen saját erősségeivel és gyengeségeivel, amiben nagy segítséget jelenthet egy jó kockázati térkép elkészítése. Egy ilyen térképen a vállalkozásnak a tevékenységén belül azokat a pontokat is meg kell jelölnie, amelyekben mindenképpen változtatásra van szükség. Ezeket a tényezőket fontosság szerint rangsorolnia kell, de az iparági legjobb gyakorlatok figyelembe vételével a cégnek aszerint is mérlegelnie kell, hogy mely változtatások végrehajtásával érhető el a lehető legnagyobb árbevétel-növekedés.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?