Új malmot avatott a Gyermelyi Zrt.

agrarszektor.hu
A Gyermelyi Zrt. naponta 200 tonna lágybúza, illetve 150 tonna durumbúza őrlésére képes új malomüzemet avatott fel pénteken. A kétmilliárd forintos beruházással készült létesítményt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter adta át.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"Kevesen választották azt az utat, amit itt Gyermelyen, ritka, hogy egy részvénytársaság az egykori szövetkezeti tagok és leszármazottaik tulajdonában van. Itt valósággá vált, amit a Nemzeti Vidékstratégia révén szorgalmazunk, a vidék gazdaságának több lábra állítása, valamint a magas hozzáadott értékű mezőgazdasági termékek gyártása, magyar termékek gyártása" - mondta köszöntőjében a miniszter.

Tóth Béla, az igazgatóság elnöke az üzem átadása előtt elmondta: durumbúza őrlésével eddig nem foglalkozott a vállalat, a mostani beruházás révén a Gyermelyi Zrt. búzaőrlési kapacitása napi 500 tonnára emelkedik. Azzal, hogy a cégcsoporton belül a tojáshoz és a lágybúzához hasonlóan a durumbúza-vertikum is teljessé válik, a Gyermelyi Zrt. termékei teljes egészében magyar alapanyagokból készülhetnek.

Gyermelyen 1989-ben indult el az első malom, az utolsó bővítés 2001-ben történt, amely teljes egészében ellátja a tésztagyárat. A malom a tésztagyártás mellett sütőipari partnereket is kiszolgál, kibocsátása 2012-ben elérte a 106.000 tonnát, kapacitása tovább nem volt növelhető - indokolta a bővítést az igazgatóság elnöke.

A társaság évente 100 ezer tonna búzát dolgoz fel, amelyet 200 szerződött partnerétől vásárol fel, számukra a Gyermelyi Zrt. saját maga termeli a vetőmagot, évente 10 ezer tonnát, a Magyar Tudományos Akadémia Martonvásári Kutató Intézetével együttműködve.

A cégcsoport az alapanyag-termeléstől kezdve a végtermékek értékesítéséig szinte mindent saját kézben tart. Farmjairól évente 150 millió tojás kerül ki, ennek felét értékesítik, másik felét a tésztagyártáshoz használják fel, naponta akár több százezret darabot.

Az igazgatóság elnöke elmondta, a megnövekedett felhasználás miatt növelni kell a gabonatároló kapacitást, ezért 1 milliárd forintos fejlesztéssel nyárra további 32.000 tonnányi korszerű, gabona be- és kitárolására alkalmas rendszer létesítenek.

Ezen felül egy újabb 100 ezer férőhelyes tojófarm épül, bővül a tésztagyár gépparkja, valamint befejeződik a tavaly megkezdett betakarítógép fejlesztési projekt. Így összességében 2013-ban 3 milliárd forint feletti beruházás valósul meg - ismertette Tóth Béla.

A közvetlenül 437 főt foglalkoztató, teljes egészében magyar magántulajdonban lévő cég évi 23 ezer tonna tésztát gyárt, amelynek 90 százalékát belföldön értékesíti. A gyermelyi tészta Magyarország piacvezető márkája, közel 33 százalékos részesedéssel.

A Gyermelyi Zrt. konszolidált árbevétele 2011-ben 18,6 milliárd, 2012-ben 18,1 milliárd forint volt. Beruházásokra 2011-ben 2,2 milliárd, 2012-ben pedig 4,1 milliárd forintot fordítottak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?