Tömegesen zárhatnak be a magyar pékségek: több száz cég húzhatja le a rolót

agrarszektor.hu
A túlélésért küzd a pékségek jó része Magyarországon, az alapanyagok, valamint a szállítási- és energiaköltségek növekedését ugyanis sok ágazati szereplő már nem tudja lenyelni, függetlenül attól, hogy drágább lesz a kenyér és más pékáru is. A pékszövetség becslése szerint az előttünk álló egy-két évben tömegével zárhatnak be azok a vállalkozások, amelyek nem tudnak költséghatékonyan termelni, így a most meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót.

A kenyér és a pékáru sem marad ki az idei áremelések sorából, a vásárlók a következő hetekben, hónapokban a korábbinál drágább sütőipari termékekkel találkozhatnak a boltokban - írja a Magyar Nemzet. Az áremelkedés hátterében az alapanyagok, valamint a szállítási- és energiaköltségek drágulása áll. Bár minden pékségben más-más mértékben nőtt az önköltségi szint, abban egyetértenek az ágazat szereplői, hogy az átadási árak emelése nélkül egyikük sem élné túl a jelenlegi helyzetet.

December elsejétől ismét emelik a malmok a liszt árát, ráadásul a főként importból származó egyéb alapanyagoknál is további drágulás várható. Ezeket a pékségek már bekalkulálták az átadási áraikba, ugyanakkor az üzemek jelezték, hogy nem ez lesz az utolsó áremelés, a jövő év elején még magasabbra emelkedhet az alapanyagok ára. Csak a liszt ára az idén hozzávetőlegesen negyven százalékkal nőtt, de jelentős mértékben drágult a vaj, a margarin, a kakaó is. Ehhez adódnak hozzá a megnövekedett energia- és szállítási költségek. Ebben a helyzetben elkerülhetetlen a kenyér és más pékáruk drágulása, hiszen már most is nagyon alacsony a jövedelmezőség az ágazatban"  

 - mondta a lapnak Septe József, a Magyar Pékszövetség elnöke. Kiemelte, a kereskedelemmel már nem kell vitában állnia az ágazatnak, a korábbi évekkel ellentétben az áruházláncok is megértették, hogy emelni kell az árakon. 

A kereskedelem kezdi megérteni, hogy gyenge partnertől nem lehet jó minőségű terméket, pontos szállítást elvárni. Ha azt akarják, hogy erős beszállítók pontosan, jó minőséget szállítsanak, akkor el kell, hogy ismerjék az önköltségi szint növekedését

 - fogalmazott a szakember.

Ezzel együtt lesznek olyan sütőipari cégek, amelyek vélhetően nem élik túl a jelenlegi helyzetet. Számos pékség működik ugyanis még ma is nem hatékony, nem gazdaságos módon, nincsenek modern és korszerű gépeik, a gyenge anyagi viszonyaik miatt pedig lehetőségük sincs arra, hogy pályázzanak ezek beszerzésére. A pékszövetség várakozásai szerint a most meglévő kilencszáz sütőipari vállalkozásból a következő időszakban több száz húzhatja le a rolót, 2023 végére mintegy ötszáz ágazati szereplő maradhat. Septe József szerint ebben az ágazatban tapasztalható centralizációs folyamatnak is szerepe van. Nagy, tőkeerős, modern gyárak épülnek, amelyek mennyiségben és minőségben is képesek kiszolgálni a piaci igényeket. Ezek az üzemek pedig számos kisebb vállalkozást vásárolnak fel. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a kis kézműves pékségek eltűnnének a piacról. Épp ellenkezőleg, számos olyan kisvállalkozás nőtt ki szinte a semmiből az elmúlt években, amelyek nagyon jó minőségű terméket gyártanak, életképesek és megszerezték a saját felvevőpiacukat.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?