Rekordbírság a külföldi tejipari cégeknek Kínában

MTI
Kartelleztek a bébitejporgyártók.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Hat külföldi bébitejpor gyártójára szabtak ki rekordösszegű - összesen 670 millió jüanos, vagyis 24,6 milliárd forintos - bírságot Kínában - közölte a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság bejelentése nyomán a helyi média szerdán.

Az árrögzítésben vétkesnek talált vállalatok a Biostime, a Mead Johnson, a Dumex, az Abbot, a Friesland és a Fonterra.

A Biostime-t 163 millió jüanra (csaknem 6 milliárd forint), vagyis 2012. évi bevételének 6 százalékára büntették, mert "súlyosan megsértette a monopóliumellenes törvényt és nem tett lépéseket a helyzet megváltoztatására". A Mead Johnson bírsága 204 millió jüan (7,5 milliárd forint), a tavalyi bevételének 4 százaléka, azért is, mert nem működött aktívan együtt a vizsgálat során.

A Dumex, az Abbott, a Friesland és a Fonterra egyaránt 2012. évi bevételének 3 százalékát kell, hogy büntetésként kifizesse. Valamennyien együttműködtek a vizsgáló hatósággal és változtattak korábbi gyakorlatukon - közölte a hatóság illetékese. Három további vállalat, a Wyeth, a Beingmate és a Meiji megúszta büntetés nélkül, mert "együttműködtek, fontos bizonyítékokat szolgáltattak be és helyreigazították tevékenységüket".

Az árrögzítés gyanúja miatti vizsgálatot a kilenc vállalat ellen márciusban indította a kínai kormányszerv, mivel kiderült, a cégek a viszonteladók számára minimumárat szabtak meg. Azok, akik ez alatt adták tovább az árut, büntetéssel sújtották. Mindezek következtében a tejpor árak tartósan magas szinten maradtak, a piaci verseny korlátozottá vált, a fogyasztók érdekei sérültek - indokolt a hatóság.

A kínai piacot legutóbb az új-zélandi Fonterra tejipari óriásvállalat rázta meg, miután kiderült, hogy az általa exportált tejsavó fehérje csaknem negyven tonna mennyiségben botulizmust, ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott. Theo Spierings, a cég vezetője Pekingbe utazott és bocsánatot kért minden érintettől.

A világ legnagyobb tejtermék exportőre szerdán bejelentette, hogy a szennyeződést emberi mulasztás okozta, és már valamennyi veszélyeztetett terméket visszavonták. Spierings megerősítette, a fehérjekoncentrátumuk felhasználásával készülő tejpor már semmiféle kockázatot nem jelent a fogyasztók számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?