Ők az agrárszektor milliárdosai - Jó sokan vannak

agrarszektor.hu
Rajonganak az agráriumért a leggazdagabb magyarok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Csányi Sándor, Bige László és Leisztinger Tamás - a napi.hu legújabb százas listája szerint továbbra is ők azok a leggazdagabb magyarok, akiknek közük van az agrárgazdasághoz is. Az összeállítás szerint a legvagyonosabbak csaknem egyharmada hozható összefüggésbe az agráriummal, az első két helyen álló Csányi és Bige ráadásul tavaly óta egymás kifejezett konkurenseinek tekinthető az agrárpiacon. Feltűnő, hogy a baromfiipar szinte valamennyi "régi motorosa" befért a százas listára. Az idei összeállításban új névként szerepel a mezőgazdaságban is érdekelt Mészáros Lőrinc, akit Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasának tartanak.

Végképp megdőlni látszik az az érverés, amely szerint nem jövedelmezők az agrárgazdasági tevékenységek - legalábbis ez derül ki a napi.hu 2014-es összeállításából, amely a száz leggazdagabb magyar névsorát tartalmazza. A listából kitűnik, hogy 31 többszörös milliárdos is összefüggésbe hozható az agráriummal, így tehát a leggazdagabbnak tartott magyarok csaknem egyharmadának van egyértelműen kimutatható, jelentősebb agrárgazdasági kötődése.

Nem meglepetés, hogy a névsort az idén is Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató vezeti 150 milliárd forintos bescült vagyonnal, akinek agrárérdekeltségeit a ma már tizenegy cégből álló Bonafarm csoport fogja össze. A második most is Bige László, a Bige Holding tulajdonosa, aki az összeállítás szerint 145 milliárdos vagyont mondhat magáénak. A legnagyobbak küzdelmében agrárszempontból Leisztinger Tamás foglalja el a harmadik helyet, aki 79,5 milliárd forintra taksált vagyonával a teljes milliárdos lista nyolcadik helyén szerepel.

 

Leisztinger Tamás központi szerepet betöltő cége, az Arago mezőgazdasági termeléssel foglalkozó társaságokban érdekelt, amelyek a napi.hu szerint összesen 26 ezer hektáron gazdálkodnak, és e jogcímen csak uniós területalapú támogatásokból több mint egymilliárd forinthoz jutottak 2013-ban. Csányi Sándor ezzel szemben a Bonafarmmal tudatosan arra törekszik, hogy agrárgazdasági integrációt építsen, amely a mezőgazdasági alaptevékenységekre, a takarmánygyártásra és az élelmiszer-feldolgozásra is kiterjed. Bige László ugyanakkor eddig elsősorban az inputanyagként szolgáló műtrágyagyártás révén került kapcsolatba az agráriummal, és a péti Nitrogénművek Zrt.-vel ma is abszolút vezető szerepet tölt be a hazai műtrágyapiacon.

Csányi Sándor és Bige László küzdelmében tavaly óta gyökeresen megváltozott a helyzet, mivel a két "csúcsmilliárdos" már nem pusztán vagyonával méri össze erejét. A bankvezér ugyanis az OTP Bank közreműködésével megszerezte a legnagyobb agrárintegrátornak számító nádudvari KITE Zrt.-t, amelyet éppen Bige László elől kaparintott meg. A "műtrágyaguru" erre reagálva bejelentette, hogy a Nitrogénművekre építve saját integrációs hálózatot hoz létre, így a két leggazdagabb magyar most már éles konkurenciaharcban áll egymással az agrárpiacon.

A százas listában az agrárágazatok közül a baromfiipar vívta ki a legelőkelőbb pozíciót, hiszen az iparág szinte valamennyi "régi motorosa" bekerült a leggazdagabbak közé. A víziszárnyas-feldolgozással foglalkozó Szabó Miklós 20 milliárdos vagyonnal a 28., a csirkehizlalásban érdekelt Bárány László 17 milliárddal a 36., a szintén víziszárnyas-bizniszben utazó Magyar József 7,9 milliárddal a 83., a pulykafeldolgozásban "egyeduralkodó" Erdélyi István pedig 5,5 milliárddal a 97. helyet foglalja el. Szabó Miklós a debreceni Tranzit-cégcsoporttal, Bárány László a kisvárdai Master Good-dal, Magyar József a szentesi Hungerittel, Erdélyi István a szarvasi Gallicooppal ért el előkelő helyezést, amelyet mindegyikük esetében több évtizedes munka alapoz meg.

A baromfiipar listás eredményei nem csak a jövedelmezőségre utalnak, hanem arra is, hogy az iparág meghatározó része magyar tulajdonban van. Nem mondható el viszont ez a húsiparról, ahol a Csányi Sándorhoz tartozó Pick Szeged Zrt. mellet működő meghatározó cégek döntően már külföldi - alapvetően olasz és szlovák - érdekeltségűek. Ez (is) az oka annak, hogy a húsipar Csányin kívül közvetlenül nem ad milliárdosokat a listára, bár a budapesti Herz Szalámigyárral korábban befürdő, ma többek között külföldi élelmiszer-kereskedelemben érdekelt Jámbor János (13,4 milliárd forint, 50. hely) és a budapesti hús-nagykereskedelmi vállalatot évtizedekig működtető, most szántóföldi növénytermeléssel és tokaji borászkodással foglalkozó Ináncsy Miklós (14 milliárd forint, 46. hely) korábban az ágazat jelentős szereplője volt. Új milliárdos befektetőként léphet azonban a húsiparba az eddig más területeken tevékenykedő Nagy György (13,6 milliárd forint, 49.hely), aki várhatóan üzlettársa lesz Csányi Sándornak a Mohács mellé tervezett, új "óriásvágóhíd" megépítésében.


Leisztinger Tamás (MTI-fotó:Vajda János)

A százas listából kitűnik, hogy a leggazdagabb magyarok főállásként vagy "mellékes befektetésként" szívesen foglalkoznak borászattal is. Csányi Sándor a róla elnevezett pincészet révén itt is érdekelt, de szakmai értelemben a legnagyobb és legbefolyásosabb névnek ma Tornai Tamás számít, akit tavaly a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnökévé választottak. A somlói borvidéken gazdálkodó Tornai - aki pincészete mellett mezőgazdasági alaptevékenységekkel és textiliparral is foglalkozik - 8,2 milliárdos becsült vagyonával a 79. helyet foglalja el a rangsorban.

A neves badacsonyi borász, Szeremley Huba 7,6 milliárddal a 86., míg a villányi Wunderlich Pincészetben érdekelt, orvosi műszerek kereskedelmével is foglalkozó Szűcs Róbert 9,9 milliárddal 66. a listán. Kasza Lajos - aki a jászberényi központú alkatrészgyártó Jász-Plasztik tulajdonosaként a 11. helyet foglalja el 53 milliárdos vagyonnal - a legendás egri borász, Gál Tibor pincészetét vásárolta meg, míg a Betonút cégcsoportot működtető Dunai Györgynek (30,4 milliárd forint, 19. hely) a napi.hu szerint a Mátrai borvidéken van borászata. Szintén az egri borvidéken érdekelt az ingatlan- és egyéb befektetéseiről ismert Kovács Gábor (40 milliárd forint, 15.hely), aki a Buttler-borászatot üzemelteti.

A Szatmári-malmok és a Jásztej-Dunatej-Naszálytej tejipari cégek adják Szatmári Zoltán (25,8 milliárdos árbevétel, 21.hely) élelmiszeripari bevételeinek zömét, amelyet állattenyésztési tevékenységek egészítenek ki. A sütőiparban mozgó Palásti József a Fornetti franchise hálózattal 15 milliárdos becsült vagyont ért el, amellyel a 41. helyen áll, míg a Kenyeres-testvérek a sóssnack-piacon szereplő Mogyi Kft.-vel futottak be (10,5 milliárdos vagyon, 61. hely). Balogh Levente, az ásványvíz- és üdítőital-piacon versenyző Szentkirályi-cégcsoport tulajdonosa 18 milliárddal a 34., a szeszpiacon érdekelt Zwack család pedig 7,4 milliárddal a 87. pozíciót foglalja el. Bodrogai Ferenc (9 milliárd forint, 71. hely) Forest-cégcsoportja funkcionális termékek gyártásával szerepel az élelmiszerpiacon, és részt vett a Magyar Termék védjegy létrehozásában is. A 6,2 milliárdos vagyonnal 92. helyet birtokló Matusz Balázs pedig a Matusz-Vad Kft.-vel ért el látványos bővülést a vadhús- és a fagyasztott élelmiszerek kereskedelmében.

Az Orbán Viktor bizalmasának számító felcsúti Mészáros Lőrinc a legismertebb azok közül, akik tisztán mezőgazdasági alaptevékenységből szerezték vagyonuk jelentős részét. Az építőiparban is érdekelt Mészáros Lőrinc vagyongyarapodásához jelentősen hozzájárult, hogy ezerhektáros nagyságrendben jutott földterületekhez az állami földpályázatokon. A felcsúti vállalkozó összességében 7,7 milliárdra taksált vagyonnal a 85. helyet birtokolja a százas listán, míg a pénzügyi szektorban és a médiapiacon is érdekelt Pintér Zoltán (18,5 milliárd forint, 33. hely) Békés megyében mintegy 6 ezer hektárt birtokol, a 6,6 milliárddal 91. helyen álló Gáspár Gyula és családja pedig 4000 hektáron gazdálkodik Hajdú-Bihar megyében. A hazai és külföldi befektetéseiről ismert Albrecht Ottó (12,3 milliárd forint, 55.hely) négy cégből álló agrárportfoliót épített ki Magyarországon.

 

A százas listán Harsányi Zsolt és Krankovics István neve is jelzi, milyen jó üzleti lehetőségek kínálkoznak a mezőgazdaságot kiszolgáló agrárgépiparban. Harsányi Zsolt (15,2 milliárdos vagyon, 40. hely) szerint a bajai Axiál tavaly minden idők legsikeresebb évét tudhatta maga mögött, de hasonlóan eredményesnek tartja a járműiparban is érintett Krankovics István (11 milliárdos vagyon, 58. hely) a mosonmagyaróvári KÜHNE Mezőgazdasági Gépgyár Zrt. elmúlt évi tevékenyégét.

A John Deere márkát forgalmazó KITE Zrt. révén immár Csányi Sándor is érdekeltnek mondható a mezőgazdasági géppiacon, ahol az OTP-KITE "házasságon" kívül is jelentős volt az átrendeződés az utóbbi időszakban. Így például a cseh Andrej Babis multimilliárdoshoz tartozó Agrotec Magyarország Kft. tavaly átvette a New Holland márka forgalmazását a nagy múltú bábolnai IKR Kereskedelmi Zrt.-től, amelynek tulajdonosai azonban több más cégen keresztül továbbra is érdekeltek maradtak a hazai géppiacon, de valódi vagyoni helyzetük nem ismert, mert hazai vállalkozásaikban nagyrészt offshore cégeket szerepeltetnek közvetlen tulajdonosként.

A gépforgalmazás mellett az állatgyógyászatról is látszik, hogy a mezőgazdasági termelők kiszolgálása komoly pénzeket fialhat. Móré Attila, a székesfehérvári Alpha-Vet-cégcsoport révén 12,8 milliárdos vagyonnal büszkélkedhet, amely az idei százas listán 53. helyezést ért. Varga József pedig - aki a kevésbé ismert, szekszárdi székhelyű állatgyógyászati Tolnagro-csoport tulajdonosa - 8 milliárdos vagyont és 82. helyezést mondhat magáénak. Kevésbé szorosan kapcsolódik az agrárgazdasághoz, de idesorolható a 10,3 milliárdos vagyonú, 63. helyen álló Kedves Ferenc is, aki az állateledel-gyártásban vívott ki meghatározó szerepet a hazai és a külföldi piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03