Diplomahamisítási ügy: több mint húsz intézmény érintett

agrarszektor.hu
Összesen 20-25 szakképző intézménynél merült fel, hogy hamis diplomákat bocsátottak ki vagy visszaéltek a nevükkel a fiatal gazdák számára kiírt idei vidékfejlesztési pályázaton. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) belföldi jogsegély keretében 170 oktatási intézménytől kért okirat-igazolásokat, a gyanús ügyekben pedig rendőrségi feljelentést tett. A rendőrségi nyomozás még tart.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

170 oktatási intézménytől kérte belföldi jogsegély keretében az MVH, hogy az idei fiatal gazda pályázatra beadott, végzettséget igazoló okiratokon szereplő nevek és bizonyítványszámok eredetiségét igazolják - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Gyuricza Csaba, az MVH elnöke. Végül 121 esetben merült fel a gyanú, hogy a pályázók hamis diplomákat nyújthattak be.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

Mint ismert, a Miniszterelnökség még tavasszal írt ki pályázatot a fiatal gazdák induló támogatására (is), hogy a 2007-2013 közötti, előző uniós költségvetési ciklus megmaradt vidékfejlesztési forrásait fel lehessen használni. Egy-egy igénylő 40 ezer eurót - mintegy 12 millió forintot - kaphatott, ehhez pedig többek között igazolnia kellett a megfelelő szakképzettséget is.

Gyuricza Csaba

 

Az MVH összesítései szerint 20-25 szakképző intézménynél és egyetemnél merült fel, hogy a velük összefüggésbe hozható, benyújtott bizonyítványok, illetve diplomák hamisak voltak - közölte Gyuricza Csaba. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy az iskolák hamis dokumentumokat bocsátottak ki, mivel az is elképzelhető, hogy egyesek az okiratok kapcsán visszaéltek a nevükkel.

A hivatal a 121 felderített esetben bűncselekmény gyanújával még szeptemberben rendőrségi feljelentést tett. A rendőrségi nyomozás ma is tart.

A fiatal gazda jogcím mindig is közkedvelt volt, de az idén a beérkezett támogatási kérelmek száma jelentősen meghaladta a korábbi évekét. Az MVH-hoz összesen 6943 kérelem érkezett, amelyek közül - a meghatározott minimum pontszám alapján - 3011-et ítéltek támogathatónak, összesen mintegy 38 milliárd forintos összegben.

A pályázat népszerűségét mutatja, hogy más visszaélési kísérletek is akadtak. Így körülbelül 400-an voltak olyanok, akik"mesterségesen teremtették meg a körülményeket" ahhoz, hogy indulhassanak a pályázaton, például úgy, hogy egy tanyára többen is bejelentkeztek. Az MVH vizsgálatai szerint például egy Nógrád megyei tanya címére 16 ember volt bejelentve.

A támogatási kérelmek számának növekedése azzal is összefüggésbe hozható, hogy az idei fiatal gazda pályázat volt az utolsó olyan kiírás,amely a 2007-2013-as uniós költségvetési ciklus feltételeivel jelent meg. A fiatal termelők azonban az újabb, 2014-2020-as időszakban is jelentős támogatásokat kaphatnak, és nem csak a Vidékfejlesztési Programban, hanem az úgynevezett első pillérbe tartozó közvetlen kifizetéseknél is célzott forrásokhoz juthatnak.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02