Nem tudnak annyit fizetni Lázárék, amennyit akartak

agrarszektor.hu
Újabb 200 milliárd forintra ír ki pályázatokat az ősszel a Miniszterelnökség a Vidékfejlesztési Programban (VP), így a meghirdetett összeg az év végéig elérheti az 1100 milliárd forintot. Ugyanakkor biztosra vehető, hogy a VP-ben nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetési terv, mert a beruházási pályázatoknál nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések. Így eddig csak a korábbi évekből származó, de most már a VP-t terhelő determinációkra fizettek, illetve a Miniszterelnökség az agrár-környezetgazdálkodási (akg) és az ökogazdálkodási jogcímeknél az év végéig területalapú előlegfizetésekre igyekszik rábírni a kifizető ügynökségként működő, átszervezés alatt álló Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalt (MVH).

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Számos újabb pályázati felhívást jelentet meg az ősszel az irányító hatóságként működő Miniszterelnökség az 1300 milliárd forintos Vidékfejlesztési Programban - jelentette be Kis Miklós Zsolt, a tárca államtitkára. A minisztérium 40 milliárdot egy újabb akg-programra, 38 milliárdot a fiatal gazdákra, 36 milliárdot diverzifikálásra, 26 milliárdot termelői csoportokra, 18-18 milliárdot önkormányzati utakra és kertészeti gépbeszerzésekre, 12 milliárdot a helyi piacokra és közétkeztetésre szán, illetve több további kisebb összegű pályázatot is közzé tesz. Ezek összege mintegy 200 milliárd forintot tehet ki, így a már kiírt, 900 milliárd forint összértékű felhívásokkal együtt 1100 milliárd forintnyi pályázat jelenhet meg az év végéig a VP-ben.

Programmódosításra is szükség lesz
Várhatóan programmódosítást kezdeményez Magyarország az Európai Bizottságnál annak érdekében, hogy az úgynevezett energiahatékonysági fókuszterületre elkülönített forrásokat jobban fel lehessen használni a VP-ben. A gondot az okozza, hogy az állattenyésztési, kertészeti és élelmiszeripari beruházási felhívásoknál e fókuszterületre kevés pályázat érkezik, illetve a feltételeknek sokan nem tudnak eleget tenni vagy nehezen mérhető azok teljesülése. Ezért a Miniszterelnökség az energiahatékonyságról más, versenyképesség-növelő fókuszterületekre kívánja átcsoportosítani a VP-s pénzeket.

Már most biztosra vehető ugyanakkor, hogy nem teljesül az idénre szóló, 200 milliárd forintos kifizetés terv - ismerte el az agrárszektor.hu kérdésére Kis Miklós Zsolt. Ennek legfőbb oka, hogy a VP-s beruházási pályázatoknál eddig nem születtek meg a pénzlehívásokhoz szükséges támogatói döntések, amelyek lehetővé tennék, hogy a nyertesek - amennyiben igényt tartanak rá - 50 százalékos előleget vehessenek igénybe. Bár a Miniszterelnökség több felhívást lezárt, illetve - például az állattartó telepek korszerűsítésénél - már korábban felfüggesztett túligénylés miatt, a különböző beruházási jogcímek közül csak a trágyatároló létesítési pályázatoknál állnak aláírás előtt a támogatói okiratok, míg a többinél a jogosultsági értékelés zajlik.

Így a VP-ben eddig csak a korábbi évekről származó, de most már e programot terhelő úgynevezett determinációkra fizettek pénzeket, amelyek összege az államtitkár tájékoztatása szerint mostanáig 70 milliárd forintot tesz ki. A Miniszterelnökség úgy növelné az idei kiutalásokat, hogy igyekszik rávenni a kifizető ügynökségként működő MVH-t, fizessen előleget az akg-s és ökogazdálkodási területalapú vidékfejlesztési támogatásokra. A tárca az eddigi kiírásokkal és döntésekkel összesen már 250 milliárd forintnyi, öt évre szóló akg-s és ökos támogatási kötelezettséget vállalt be, amelyből egy évre 50 milliárd forint juthat. Az előlegfizetés mértéke maximum 85 százalékos lehet, de a minisztérium biztonsági okokból legfeljebb 75 százalékot vállalna be, így előlegként 30-40 milliárdos idei kifizetéssel számol. Az MVH az előlegek kiutalását elvileg október közepétől kezdhetné meg, de a hosszabb felkészülési idő miatt a kifizetések ennél később indulhatnának meg, ha a kiutalásokat az átszervezés alatt álló hivatalon a Miniszterelnökségnek "sikerül átvernie".

Sok vagy kevés: több mint 150-szer módosult a program
Nem teremt könnyű helyzetet, ha folyamatosan módosulnak a Vidékfejlesztési Program pályázatai - reagált Kis Miklós Zsolt azokra az érdekképviseleti felvetésekre, amelyek szerint az eddig megjelent felhívások már több mint 150-szer változtak. Az államtitkár szerint azonban részben technikai jellegű korrekciókat hajtottak végre, részben pedig olyan módosításokat vezettek át, amelyeket éppen a pályázók kezdeményeztek. Kis Miklós Zsolt "sikertörténetként" értékelte, hogy a korábbi brüsszeli rendeletalkotási késlekedés ellenére 2015 nyarán a magyar VP-t sikerült elfogadtatni az Európai Bizottsággal, az elmúlt egy évben pedig a program pályázatainak több mint fele megjelent, amelyek az 1300 milliárdos összes forrás 70 százalékát fedik le.

Az államtitkár a támogatói döntések felgyorsulását attól várja, hogy őszre feláll egy új pályázatértékelő rendszer, amelyben a Miniszterelnökség és az MVH szakértői mellett más minisztériumok tisztviselői is részt vehetnek. Ha a VP-s beruházásoknál november elejéig-közepéig támogatói döntések születnének, a piaci szereplők több felhívásnál is élhetnének előlegigénylésekkel, bár Kis Miklós Zsolt szerint ez esetben sem lehet reális a 200 milliárdos ez évi kifizetési terv teljesítése.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?