Mi lesz az euróval? - Megszólaltak az elemzők

agrarszektor.hu
Az utóbbi hetek szárnyalása után egyre jobban megosztja az elemzőket az euró-dollár árfolyam jövőbeli alakulása: egyesek szerint már a jelenlegi árfolyam sem indokolható fundamentálisan és előbb-utóbb megint a dollár napjai jönnek, mások viszont az euró további erősödését várják a következő hónapokban. Az biztos, hogy az idei első félév egyik nagy sztorija a vártnál erőteljesebb európai gazdasági élénkülés volt, de kérdés, mit lép a piac, ha ősszel a Fed elkezdi kiszívni a pénzt - írja a Portfolio.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Van még tere az erősödésnek?

Az elmúlt egy hónapban majdnem másfél százalékkal erősödött az euró a dollárral szemben, az év eleje óta pedig már 8,5 százalékos pluszban van az európai deviza. Az ok, hogy az eurózóna gazdasága a vártnál gyorsabban áll talpra, ráadásul a francia választásokon sikerült elkerülni a legrosszabbnak tartott forgatókönyvet. Közben a tengerentúlon a Fed továbbra sem igyekszik a kamatemeléssel, bár most úgy tűnik, hogy az év második felében elkezdhetik kiszívni a piacra pumpált hatalmas pénzmennyiséget.

Mi lesz az euróval? Megszólalt a legpontosabb elemző is

A második negyedév végére a német DZ Bank adta a legpontosabb előrejelzést az euró-dollár árfolyamra, ezért a Bloomberg most is a cég prognózisát idézi. A bank szakemberei szerint van még tere az euró erősödésének, az év végére 1,15-ig, majd 2018 közepére 1,18-ig ugorhat a jegyzés. Közben a hírügynökség által összegyűjtött elemzői vélemények konszenzusa azt mutatja, hogy az év végén és egy év múlva is 1,13 körül lehet az árfolyam. Vagyis a DZ Bank lényegesen optimistább az euró kilátásait illetően, mint a piaci konszenzus.

A bank elemzői szerint elsősorban a további erőteljes gazdasági növekedés, a politikai kockázatok kiárazódása és az EKB óvatos szigorítása hajtja majd az eurót. Sonja Marten, a DZ Bank szakértője úgy véli, hogy az európai jegybank a következő egy évben lassan visszalép majd az ultra laza monetáris politikától. Hasonló véleményen van egyébként az euróárfolyam harmadik legpontosabb előrejelzője is: Jeremy Stretch, a Canadian Imperial Bank of Commerce elemzője az év végére 1,14-es, majd 2018 közepére 1,16-os euró-dollár árfolyamot vár.  

Van, aki még most sem hisz az euróban

Ahogy említettük, az euró szárnyalása sokakat elbizonytalanított, azonban a Commerzbank nem tartozik közéjük, hiszen a cég elemzői eddig is egyértelműen a dollárban hittek. Most felülvizsgálták modelljüket, és arra jutottak, hogy a jelenlegi euróárfolyam csak átmeneti, előbb-utóbb érik a korrekció a piacon - derül ki a pénteken közzétett elemzésből. Hosszabb távon ugyanakkor optimistábbak lettek az euróval kapcsolatban egyrészt a gazdaság vártnál erősebb növekedése, másrészt pedig az eurózóna formálódó erősebb integrációja miatt.

A fentiek mellett szeptemberre 1,12-es, majd az év végére 1,10-es euró-dollár árfolyamot vár a Commerzbank, 2018 közepére pedig szerintük 1,06-ig erősödhet vissza a dollár. A jövő év második felében aztán realizálódhatnak az említett pozitívumok az euró kapcsán, így 2018 végén 1,10 körül lehet a jegyzés.

A bank elemzői szerint a piac most kicsit előreszaladt az euróval kapcsolatban, túlságosan felerősödtek a kamatemelési várakozások a jövő évre. Az elemzők szerint amíg a maginfláció alacsony marad az eurózónában, addig az EKB nem igyekszik majd a kamatemeléssel. Szerintük a legfontosabb félreértés abban van, hogy az európai jegybank főleg technikai és jogi okokból kezdi majd visszafogni eszközvásárlásait, miközben a piac azt árazza, hogy az erőteljesebb növekedés miatt lehet a vártnál szigorúbb a politikája. Ezzel párhuzamosan a befektetők mára túlságosan pesszimisták lettek az amerikai kamatemelési várakozásokkal kapcsolatban, 2018 végéig kevesebb mint két 25 bázispontos lépést áraz a piac a Fednél, miközben a Commerzbank négy emeléssel számol a következő másfél évben.

A címlapkép forrása: Thomas Samson/AFP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?