Mezőgazdasági beruházások: egyre kevesebb a bővítés

MTI
Támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát az elmúlt évben a magyar agrárvállalkozók kétharmada, harmaduk pedig tovább növeli a beruházásokra fordított összeget idén. Kapacitásbővítés helyett azonban inkább a modernizációra koncentrálnak a mezőgazdaságban, sok gazdálkodó nyit ugyanis a precíziós technológia elemei felé.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Óvatos optimizmus uralkodik a mezőgazdaságban, ami leginkább az erős beruházási hajlandóságban mutatkozik meg - derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből. A felmérés szerint a kapacitásbővítés helyett inkább a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdaságban, 42 százalék tervezi ugyanis, hogy elkezdi használni vagy tovább bővíti a már alkalmazott precíziós technológiai elemeket. Így lehetőséget teremthetnek a fiatal munkaerő bevonzására is.

A kutatásban megkérdezettek 67 százaléka hajtott végre beruházást tavaly, ami a két évvel korábbihoz képest 17 százalékpontos emelkedést jelent. Az 500 millió forint feletti éves árbevétellel rendelkező gazdaságok közül közel 90 százalék kezdett valamilyen fejlesztésbe, ugyanakkor 80 százalékos beruházási aktivitást mértek a vegyes gazdaságokban és az 500 állatnál többet tartó vállalkozásoknál. A felmérés szerint technológia fejlesztést 64 százalékban terveznek a gazdálkodók, közel kétszer annyian, mint két évvel ezelőtt.

A tavalyi eredményekhez képest nőtt a bankhitel vagy lízing segítségével megvalósuló beruházások aránya. A fejlesztéseket 60 százalékban saját, 30 százalékban banki forrásból hajtják végre a vállalkozások. A bankhitelek arányát a finanszírozási mixben az agrárcégek 20 százaléka növelné a következő 12 hónapban, lízingfinanszírozást pedig 15 százalékkal többen vennének igénybe.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?