2023. december 11. hétfő Árpád

Újra kell tanulni a háztáji termelést - Még 4 napig pályázható az ezt segítő program

agrarszektor.hu
Települési és nemzetiségi önkormányzatok, egyházak, egyházi szervezetek, szociális szövetkezetek adhatják be pályázataikat konyhakerti és kisállattartási szociális földprogramra január 31-ig. A szociálisan hátrányos helyzetű emberek, családok megélhetését segítő földprogram múlt évi, 130 millió forintos keretét 180 millió forintra emelték, a program akár 28 ezer embert is tud segíteni.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

2015-2017 közötti a szociális földprogram közfoglalkoztatással egybekötött, meghívásos pályázat volt. Most egy kategóriában került meghirdetésre, a konyhakerti és kisállattartási program keretében.

Lényege, hogy a résztvevők saját kisállataik és kertjük művelésében szerezzenek munkatapasztalatot.

A háztáji munka elfoglaltságot, egészséges zöldséget, gyümölcsöt, illetve anyagi megtakarítást is jelent a vidéki lakosságnak - amit már-már elfeldtünk. A program segíti a társadalmi felzárkózást is, pozitívan befolyásolja a korábban passzív családok megítélését, és a gyerekek is jó mintát látnak így a szülőktől.

A pályázat keretében mindazon hazai település (elsősorban falu és község) részt vehet, ahol a családok konyhakerti és kisállattartási gyakorlata visszaszorult vagy visszaszorulóban van, és ahol jelentős nehézséget okoz a hátrányos helyzetű családok megélhetése. Előnyt élveznek azok a pályázók, akik nyilatkozatukkal igazolják, hogy a 2019. évi programjukba bevont családok helyére legalább 50%-ban új kedvezményezett családokat vonnak be. A pályázónak legalább 10 háztartást be kell vonnia a programba, akik a megtermelt élelmiszert csakis saját maguk fogyaszthatják el, piacra nem termelhetnek belőle. A feltételek itt olvashatóak részletesen.

A pályázati forráskeret 130 millió forintól 180 millióra emelkedett, az egy pályázó által elnyerhető összeg alsó határa 500 ezerről 600 ezer forintra nőtt, a felső határ pedig 1 millió 300 ezer forint. A programra igényelhető támogatás összege és formája a bevont háztartások száma alapján sávosan változik.

Mezőgazdasági javak előállítására maximum 40.000 Ft/háztartás támogatás biztosítható.

A programban részt vevő önkormányzatok vetőmagot és kisállatokat (csikét, nyulat) helyeznek ki a családokhoz. A cél az, hogy a háztáji gazdaság működtetésének gyakorlata ismét kialakuljon, és a kertek a falvakban ne maradjnak parlagon.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. december 11. 13:33