A Nitrogénművek milliárdos tulajdonosát megint megszorongatják

agrarszektor.hu
Több milliárd forinttal csökkenti a Bige László érdekkörébe tartozó Nitrogénművek nyereségét a parlament előtt fekvő "klímapolitikai" törvényjavaslat egy pontja - értesült a nepszava.hu. A kormány által beterjesztett tervezet ugyanis megszünteti azt a három éve hozott szabályt, miszerint a vegyipari cégeknek az általuk vásárolt gáz után nem kell megfizetniük a stratégiai tárolási díjat.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tordai Bence a Párbeszéd részéről a javaslat múlt heti általános vitáján a kiegészítést egyenesen úgy értelmezte, hogy a kormánynak "útban van Bige László". Három évvel ezelőtt a kormány, illetve a Fidesz-KDNP képviselői - amúgy az ellenzékkel karöltve - még kifejezetten támogatta, hogy a vegyiparnak ne kelljen  stratégiai tárolási díjat fizetnie. Jelenleg a Nitrogénművek, amelyik évi félmilliárd köbméteres gázfogyasztásával az ország legnagyobb ipari felhasználója, milliárdokat takarít meg a tárolási díj visszaigénylésével. Tavaly év végén azonban már elindult egy akció a Nitrogénművek milliárdos tulajdonosa ellen, ami mögött sokan piaci vetélytársát, Csányi Sándort sejtették.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
Bige László (MTI Fotó: Balázs Attil)

Ha a Nitrogénműveket díjfizetésre kötelezik, azt nem kompenzálhatják a termékek árának emelésével, hisz a külföldről behozott műtrágya se lesz drágább. Tovább rontja helyzetüket, hogy Romániában hamarosan árplafont szabnak az ipari gázárnak, ezzel segítve az ottani termelést. A Nitrogénművek a nepszava.hu érdeklődésére sem bocsátkozott találgatásokba a kormány motivációit illetően, de leszögezték: a vegyipari vállalat helyzete továbbra is stabil és nem eladó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha nem is ekkora mértékben, de az intézkedés kedvezőtlenül érinti a Borsodchemet is, illetve kisebb mértékben - a Csányi Sándor alelnökölte - Molt is. Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal indokolta a lépés szükségességét, hogy így több bevételhez jut a stratégiai gáztárolásért felelős Magyar Szénhidrogén-készletezési Szövetség. Ennek révén pedig rezsiemelés nélkül 200-450 millió köbéterrel növelhetik a jelenleg 1,2 milliárd köbméterre rúgó stratégiai gázkészletet.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?