A Nitrogénművek milliárdos tulajdonosát megint megszorongatják

agrarszektor.hu
Több milliárd forinttal csökkenti a Bige László érdekkörébe tartozó Nitrogénművek nyereségét a parlament előtt fekvő "klímapolitikai" törvényjavaslat egy pontja - értesült a nepszava.hu. A kormány által beterjesztett tervezet ugyanis megszünteti azt a három éve hozott szabályt, miszerint a vegyipari cégeknek az általuk vásárolt gáz után nem kell megfizetniük a stratégiai tárolási díjat.

Tordai Bence a Párbeszéd részéről a javaslat múlt heti általános vitáján a kiegészítést egyenesen úgy értelmezte, hogy a kormánynak "útban van Bige László". Három évvel ezelőtt a kormány, illetve a Fidesz-KDNP képviselői - amúgy az ellenzékkel karöltve - még kifejezetten támogatta, hogy a vegyiparnak ne kelljen  stratégiai tárolási díjat fizetnie. Jelenleg a Nitrogénművek, amelyik évi félmilliárd köbméteres gázfogyasztásával az ország legnagyobb ipari felhasználója, milliárdokat takarít meg a tárolási díj visszaigénylésével. Tavaly év végén azonban már elindult egy akció a Nitrogénművek milliárdos tulajdonosa ellen, ami mögött sokan piaci vetélytársát, Csányi Sándort sejtették.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!
Bige László (MTI Fotó: Balázs Attil)

Ha a Nitrogénműveket díjfizetésre kötelezik, azt nem kompenzálhatják a termékek árának emelésével, hisz a külföldről behozott műtrágya se lesz drágább. Tovább rontja helyzetüket, hogy Romániában hamarosan árplafont szabnak az ipari gázárnak, ezzel segítve az ottani termelést. A Nitrogénművek a nepszava.hu érdeklődésére sem bocsátkozott találgatásokba a kormány motivációit illetően, de leszögezték: a vegyipari vállalat helyzete továbbra is stabil és nem eladó.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha nem is ekkora mértékben, de az intézkedés kedvezőtlenül érinti a Borsodchemet is, illetve kisebb mértékben - a Csányi Sándor alelnökölte - Molt is. Kaderják Péter, az innovációs és technológiai tárca energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára azzal indokolta a lépés szükségességét, hogy így több bevételhez jut a stratégiai gáztárolásért felelős Magyar Szénhidrogén-készletezési Szövetség. Ennek révén pedig rezsiemelés nélkül 200-450 millió köbéterrel növelhetik a jelenleg 1,2 milliárd köbméterre rúgó stratégiai gázkészletet.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. június 3. 11:06