Top-50 cég az agráriumban - Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie

agrarszektor.hu
Sokat erősödött az agráriumban is Mészáros Lőrinc, de Csányi Sándor ezen a téren még messze-messze előtte jár. Pedig csak az ország 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaságait listáztuk ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly két lépésben (Nyerges Zsolton keresztül) Mészáros Lőrinchez kerültek azok a cégek, amelyek korábban Simicska Lajos érdekeltségébe tartoztak, ezzel hatalmasat gyarapodott a vállalkozó mezőgazdaságban jegyzett birodalma. A holnap megnyíló egységes támogatásigénylő felület indított minket arra, hogy kilistázzuk a legnagyobb mezőgazdasági cégeket, feltüntetve a legfontosabb személyekhez tartozó érdekeltségeket. A piaci helyezkedésnek persze csak az egyik vetülete a mezőgazdaság.

A számolás egységesen a Kincstár által kiutalt zöldítési támogatás alapján történt, az egyszerűség kedvéért 25 ezer forinttal osztottuk el a kapott összeget, így jutottunk el a hektárszámhoz. Ez a támogatási jogcím csak egy csekély része annak, amit egy-egy vállalkozás az adott évben elnyerhet. A Dalmandi Zrt. például tavaly összesen 732,4 millió forint támogatást kapott különféle jogcímeken, ennek csak egyik eleme volt a 206 millió forintos zöldítési összeg, és ugyanez igaz bármelyik más cégre is.

Az 50 legnagyobb területtel rendelkező gazdaság a kapott zöldítési támogatás alapján (2018.) (Forrás: MÁK)

Ha összegezzük a top-50-es listán (és kizárólag csak itt) szereplő, Csányi Sándorhoz köthető területeket, akkor cc. 30 ezer hektárt kapunk. Ehhez képest Mészáros Lőrincnek még van hová fejlődnie, ugyanis az ő összesített területe (kizárólag a top-50 alapján) csak bő 13 ezer hektár. Nem kell azonban félteni, vannak egyéb érdekeltségei is, amit az Opten ábra is jól érzékeltet. Tavaly a Forbes szerint a felcsúti vállalkozó év végére az ország legvagyonosabb emberévé vált, aki kikerülhetetlen piaci szereplőnek számít.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02