Jogszabálymódosítás: Így maradhat szaktanácsadó!

agrarszektor.hu
Életbe lépett a szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM-rendelet. Az új elvárásoknak köszönhetően azok, kik 2015 előtt kerültek a szaktanácsadói névjegyzékbe ismét alapvizsgát kell tenniük, azok, akik 2015 után lettek felvéve, megúszhatják egy bővített önéletrajzzal is.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Megjelent a szaktanácsadói tevékenységről és a mezőgazdasági szaktanácsadási rendszerről szóló 16/2019. (IV. 29.) AM-rendelet, ami felsorolja, hogy ki és milyen feltételekel lehet szaktanácsadó. Az összeférhetetlenség miatt kizárja, hogy a szaktanácsadó tagja, tulajdonosa, alkalmazottja legyen olyan gazdasági társaságnak - kivéve termelői csoportot, termelői szervezetet -, amelyik agrártevékenységhez kapcsolódóan értékesítési és ügynöki tevékenységet végez, továbbá nem végezhet az agrár-, vagy élelmiszergazdasághoz kapcsolódó ellenőrző tevékenységet.


Szakmai frissességet várnak

A szaktanácsadókat a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) névjegyzékbe veszi. A szaktanácsadónak a bejelentéssel egyidejűleg bizonyítania kell, hogy ért a választott szakterülethez, amit felsőfokú szakirányú végzettséggel igazol. Ennek hiányában a tématerülethez kapcsolódó technikusi végzettséget, vagy a bejelentést megelőzően szerzett ötéves szakmai gyakorlatot kell felmutatnia. Növényvédelem tématerület megjelölése esetén a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarában, állategészségügy szakterület megjelölése esetén a  Magyar Állatorvosi Kamarában való tagságot is igazolni kell.

Az aktív státuszban nyilvántartott szaktanácsadó köteles legkésőbb a szaktanácsadói tevékenység bejelentését követő naptári év végéig szaktanácsadói alapképzésen részt venni és alapvizsgát tenni. Az alapképzést az Agrárkamara szervezi. Legalább három témakörben kell sikeresen helyt állni a vizsgán ahhoz, hogy szaktanácsadóvá válhasson a jelentkező. Ezután is képeznie kell magát. Az  éves képzési kötelezettség 10 kreditpont megszerzésével teljesíthető a témájába vágó akkreditált képzés elvégzésével, illetve szakmai rendezvényeken való részvétellel. Ezek listája a NAK honlapján található.

Beszámolási kötelezettség

A szaktanácsadónak be is kell számolnia tevékenységéről a kamarának. Ezt a NAK elektronikus felületén kell teljesíteni a tárgyévet követő év február 28.-ig. Az éves beszámoló az alábbi adatokat tartalmazza:

  • a) a szaktanácsadói szerződések száma/értéke,
  • b) a szaktanácsadó szervezet(ek)  bemutatása, akivel munkakapcsolatban áll,
  • c) a szakterületen belüli gyakorlati tapasztalat bemutatása,
  • d) előadás szakmai konferencián (hazai és külföldi),
  • e) publikációk,
  • f) honlap vagy információs blog,
  • g) szakmai szervezeti tagság
  • h) szakmai díjak.

Kikerülhet az aktív státuszból

Ha a szaktanácsadó önhibájából nem tesz eleget kötelezettségének, akkor legfeljebb egyéves időtartamra felfüggesztett státuszba kerül. Ez idő alatt pótolnia kell a hiányosságokat, például úgy, hogy a következő évben nem 10, hanem 16 kreditet szerez a képzéseken. Ha ezt nem teszi meg, akkor törlik a szaktanácsadói névjegyzékből. A szaktanácsadói tevékenység időlegesen szüneteltethető is.

Mi történik a korábban jegyzékbe vett szaktanácsadókkal?

A NAK által eddig nyilvántartásba vett szaktanácsadók a rendelet hatálybalépését követően külön bejelentés nélkül is folytathatják szaktanácsadói tevékenysüket, ám lehet, hogy egy bővített szakmai önéletrajz elkészítését fogja kérni tőlük a kamara. A NAK kérését 15 napon belül teljesíteni kell. Annak, aki 2009 és 2015 között lett szaktanácsadó, mindenképppen újra alapvizsgát kell tennie. Annak, akit 2015 után vettek névjegyzékbe, csak akkor kell újra alapvizsgáznia, ha digitális technológia terén ad szaktanácsot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?