Ezek most a legértékesebb cégek a magyar agráriumban: itt a lista!

agrarszektor.hu
Szép számmal akadnak agráripari vállalkozások is a Forbes 2019-es 100-as listáján, rögtön a hatodik helyen szerepel a Csányi Sándor tulajdonába tartozó Bonafarm Csoport, 570 milliárd forintos éves forgalommal. A legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonba tartozó, az agráriumban érdekelt vállalat között van még például a Master Good Csoport, a Nitrogénművek, a Mészáros Csoport, a Szatmári Csoport és az Axiál Kft. is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Agráriumban érdekelt vállalatok is akadnak szép számmal a Forbes 2019-es 100-as listáján, amelyen a legértékesebb 100 százalékban magyar tulajdonba tartozó vállalkozások szerepelnek - derül ki a magazin legfrissebb számából. Rögtön a hatodik helyen találjuk a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó Bonafarm Csoportot, 570,6 milliárd forintos 2018-as nettó árbevétellel. Csányi agrárbirodalmát, ahova olyan cégek tartoznak, mint a Pick, a Herz, a Hungerit, az MCS Vágóhíd, a Mizo és a KITE, ma már fia, Csányi Attila irányítja. A cégcsoport becsült értéke tavaly 122,7 milliárd forint volt, amire rányomta a bélyegét, hogy a mohácsi vágóhíd 2018-ban eddigi legrosszabb évét zárta az afrikai sertéspestis következtében meggyengült export miatt. Jelenleg ennek a megerősítésén dolgoznak, az új Pick-gyár felhúzásával ugyanis 30 százalékkal növekedhet a termelési kapacitásuk. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
Csányi Attila (Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt)

A lista 11. helyezettje a Bárány család tulajdonába tartozó Master Good Csoport, 72 milliárd forintos éves forgalommal. A cég becsült értéke 2018-ban 87,6 milliárd forint volt. Jövőre ér révbe az a 15 milliárd forintos beruházás, aminek következtében a kisvárdai csirkefeldolgozó üzem bekerül Európa hat legnagyobb baromfifeldolgozója közé, emellett a cég Dél-Kelet Ázsiában is nagy potenciált lát. 

A botrányokkal teli év után a Bige László tulajdonába tartozó Nitrogénművek Zrt. a 15. helyen kapott helyett a listán, 121 milliárd forintos 2018-as nettó árbevételével. A cég becsült értéke tavaly 56,9 milliárd forint volt. Az elmúlt időszakban több vizsgálat is indult a válllakozó és érdekeltségei ellen, Bige azonban elsősorban finanszírozási oldalról néz majd komoly nehézségekkel szembe, hiába hajtott végre ugyanis hatalmas beruházásokat, a piaci környezet romlott. 

A 17. helyen található a Mészáros Csoport, amelyben a Talentis Agro Zrt. is található. 2018-ban a cég nettó árbevértele 153 milliárd forint volt, becsült értéke pedig 51,7 milliárd forint. A cégcsoportba túlnyomorészt a Mészáros Lőrinc családjának érdekeltségébe tartozó agrárcégek és borászatok tartoznak. Összesen 40 ezer hektáron gazdálkodnak, így ez alapján Mészáors mára már nagyobb földesúrnak számít, mint Csányi Sándor. 

A 20. helyen a Szatmári Csoport landolt, 2018-ban nettó árbevételük 71,7 milliárd forint, a cég becüslt értéke pedig 42,8 milliárd forint volt. A cégcsoportnak agrár- és élelmiszeripari érdekeltségei is vannak, ide tartozik többek között a Szatmári Malom Kft. is. 

A 23. helyen szerepel a Harsányi Zsolt tulajdonába tartozó Axiál Kft., a cégnek 2018-ban 78,9 milliárd forint volt a nettó árbevétele, becsült értéke pedig 41,1 milliárd forint. A vállalkozásnál az utóbbi időben szintén nagy problémát jelent a munkaerőhiány, ennek orvoslására több képzési programot is kidolgoztak és támogatnak. 

EZ IS ÉRDEKELHET
A 30. helyen a Mogyi Kft. található, 2018-ban nettó árbevételük 29,7 milliárd forint volt, a cég becsült értéke pedig 33,8 milliárd. A magyar cég 27 országban van jelen, és három leányvállalatával idén először volt több az exportértékesítése, mint a hazai. 

A 33. helyen szerepel az Agrofeed Kft., amelynek 2018-as nettó árbevétele 34,7 milliárd forint volt, a cég becsült értéke pedig 29,3 milliárd forint. A régiós piacok mellett Észka-Afrikába is szállítanak, és saját erőből létesítettek üzemet az orosz piacon. Ez jó befektetésnek bizonyult, 2018-ban ugyanis már több mint 20 ezer tonna terméket állítottak elő. Szekeres István alapító nemrég döntött úgy, hogy kiszáll az üzletből, és eladta többségi részesedését társának, Csitkovics Tibornak.  

A 34. a legértékesebbek listáján a Nagisz Mezőgazdasági Zrt. 31 milliárd forintos tavalyi nettó árbevétellel. A cég becsült értéke 2018-ban 28,5 milliárd forint volt. Az összesen nyolc céget tömörítő csoport a mezőgazdaság minden területét lefedi, a csirketenyésztéstől a sertéstenyésztésen át, emellett a nádudvari tejtermékek is a céghez köthetők.

Az 52. helyen található a Gyermelyi Élelmiszeripari Zrt., amelynek tavaly 21,5 milliárd forint volt az éves nettó árbevétele, a cég becsült értéke pedig 16,6 milliárd forint. Az elmúlt tíz évben a vállalatcsoport több mint 20 milliárd forintot fordított beruházásokra. Nem csak tésztát gyártanak, ugyanis 8800 hektáron folytatnak tojástermelő és malomipari tevékenységet. 

A 100-as listán egyébként több agráripari vállalkozás is helyet kapott még. Ilyen a Tolnatej Zrt., az Agrikon Kabin- és Agrártechnika Művek Zrt., a Silvestris és Szilas Gyógynövényfeldolgozó Kft., valamint a Gallus Kft.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03